logo F1live.cz

Podle Norrise je Sainzův přístup výjimečný: Spousta jezdců by se tak neobětovala

Lando Norris a Carlos Sainz
© Instagram/Carlos Sainz
Milan Kubala
Milan Kubala28. 3. 2024

Vrcholoví sportovci a zejména piloti Formule 1 se dokáží ze zranění zotavit velmi rychle a jdou i přes bolest. Carlos Sainz je ovšem na úplně jiné úrovni, míní Lando Norris. Podle jezdce McLarenu by jen málokdo obětoval tolik času a úsilí, aby se vrátil do kokpitu necelé dva týdny po operaci.

Carlos Sainz se ve dnech po operaci rozhodně nenudil. Po krátkém pobytu v nemocnici se okamžitě začal připravovat na závod v Austrálii, čehož součástí byl například i pobyt v hyperbarické komoře. Zvýšená hladina kyslíku pomohla Španělovi zotavit se. Trénink musel omezit na jednoduchá cvičení, ale ani ty nevynechal.

Jeho bývalý kolega Lando Norris před tímto zápalem smekl klobouk. „Jsem si jist, že je tu spousta jezdců, kteří by se nesnažili tak moc a neobětovali by tolik svého času a úsilí, aby se co nejdříve dali dohromady a vrátili se do auta.“

Španělovo odhodlání je podle Norrise jen dalším důvodem, proč by měl být vnímán jako jeden z elitních pilotů Formule 1. Veřejnost ho možná podceňuje, jelikož se jeho jméno málokdy objeví ve společnosti Hamiltona, Verstappena, Alonsa či Leclerca, ale Norris to vnímá jinak.

„Neexistuje důvod, proč by ho měl někdo vnímat jako podceňovaného. Myslím si, že lidé, kteří ho znají, přesně znají jeho schopnosti, jaké úsilí do toho vkládá, jak k tomu přistupuje a jaký je odhodlán stát se jedním z nejlepších. Přesně to dokázal dnes a během posledních týdnů,“ míní Norris.

Ze statistického hlediska se možná Sainz neřadí k naprosté špičce, ale výsledky nejsou vždy věrným ukazatelem kvality jezdce. „Ano, výsledky se prokazujete, ale lidé mimo tento svět snadno vynášejí soudy jen z toho, co vidí v televizi. Nicméně, když s ním pracujete, znáte jeho schopnosti. Když vše zapadne do sebe, tak to zapadne do sebe opravdu skvěle a ukáže výkony, jaké jsme v jeho podání viděli o víkendu. Řekl bych, že celý rok dokazuje, že udělal krok vpřed oproti loňsku. Pokud ho podceňujete, je to z vaší strany hloupé.“