logo F1live.cz

Jsme třetí nejrychlejší, ale pokusíme se přiblížit, zní z McLarenu

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala5. 4. 2024

Zopakují dvojité pódium z loňského roku? Takoví optimističtí zatím nejsou, ale v McLarenu po pátku panují úsměvy na tváři. A to i přes ne zcela přesvědčivé časy z prvního tréninku.

Oba piloti v něm totiž při svých nejrychlejších pokusech doplatili na červené vlajky. Oscar Piastri v něm obsadil osmou příčku, a v mokrém druhém tréninku byl v závěru na suché směsi nejrychlejší.

„Myslím si, že jsme v solidní formě. Kvůli načasování červených vlajek je obtížné posoudit, kde se přesně nacházíme. Nicméně myslím, že zhruba tam, kde jsme byli. Uvidíme, na co budeme mít v kvalifikaci. Auto je konkurenceschopné, počkejme si, jestli dokážeme zopakovat rychlost z Austrálie,“ řekl Oscar Piastri.

Podle dat na F1.com je McLaren v kvalifikačním tempu třetí nejrychlejší se ztrátou 0,46 sekundy na Red Bull. „Na Suzuce se nám loni dařilo, ale ostatní se přes zimu také zlepšili. Myslím si, že můžeme být optimističtí v tvrzení, že budeme blízko k čelu,“ pokračoval mladý Australan, který vyhrál deštěm ovlivněný druhý trénink. „Na konci jsem odjel pár kol v náročných podmínkách, jinak se toho moc nedělo,“ konstatoval Piastri.

Lando Norris byl v FP1 desátý nejrychlejší, v FP2 neodjel reprezentativní čas a skončil s velkou ztrátou šestý. I on však tvrdil, že časy z prvního tréninku neodrážejí skutečné tempo britského týmu.

„Naše rychlost je ve skutečnosti lepší, než se zdá. A to kvůli červené vlajce. V mém nejlepším kole byl totiž trénink přerušen a v tom druhém už pneumatiky odcházely. Jsme v dobré pozici. Zřejmě jsme třetí nejrychlejší, ale Mercedes i Aston jsou velmi, velmi blízko. Ferrari a Red Bull jsou zase příliš daleko. Možná bychom se do zítra mohli trochu přiblížit, ale stále si myslím, že to bude takové, jako během celého roku,“ prohlásil Lando Norris.

McLareny jezdily v pátek s odlišným nastavením monopostů. „Stavil jsem na nižší úroveň přítlaku než Oscar. Nezdá se, že by to bylo úplně dobré. Zítra ráno bude určitě prostor k tomu, abychom doladili auto před kvalifikací. Stále tvrdím, že auto je dobré, ale Ferrari udělalo větší krok, proto je před námi. Trápíme se na určitých místech, takže hlavním cílem je limitovat tyto ztráty,“ uzavřel britský pilot.

V britském týmu očekávají, že by zkrácené páteční jízdy mohly přinést neočekávaný faktor do zbytku víkendu. „Omezený čas na trati zachovává neznámé proměnné v souvislosti s nastavením aut i chováním pneumatik. Pro každého je to stejné a zároveň to představuje příležitost,“ připomněl týmový šéf Andrea Stella.

Související zprávy