logo F1live.cz

Podobný náskok se jen tak nevidí. Všechno nebo nic, usmíval se Norris

Lando Norris
© X/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala19. 4. 2024

Proměnlivé počasí dopřálo McLarenu šanci a Lando Norris ji uchopil velmi pevně. Ve sprintové kvalifikaci byl suverénně nejrychlejší, ba dokonce zaznamenal jeden z největších náskoků v moderní turboéře. Britský jezdec je spokojen, ale hlavou mu vrtá, zda i sobota bude tak povedená.

Kvalifikační náskoky nad hranicí jedné sekundy jsou v moderní Formuli 1 dost ojedinělé. Lando Norris si však s těžkými podmínkami dokázal poradit nejlépe ze všech a zaznamenal jeden z největších. Zanechal za sebou i Maxe Verstappena, který v Kanadě 2023 překonal Nica Hülkenberga o 1,244 sekundy, nebo Lewise Hamiltona, který zase získal pole position ve Štýrsku 2020 o 1,216s.

Norrisův vítězný rozdíl (1,261s) se však nedostal na úplné čelo žebříčku. Na něm nadále trůní Nico Rosberg, když druhému Sebastianu Vettelovi v Silverstonu 2014 nadělil neuvěřitelných 1,620 sekundy.

“Na suchu jsem byl docela spokojen. Myslím si, že zatím jsme měli rychlost. Byl jsem však trochu nervózní. V takových podmínkách musíte hodně riskovat, zatlačit, postupně si zahřívat pneumatiky a podobně,” pustil se do hodnocení sprintové kvalifikace Lando Norris. “Byl jsem rychlý a dotahoval jsem se na Ferrari, takže jsem pokaždé musel ubírat. První dvě kola jsem neodjel dobře, ale to poslední mi vyšlo fajn a stačilo na pole position. Jsem rád, jen smutný, že to nebyla řádná kvalifikace.”

Získat pole position do nedělního závodu by bylo mnohem cennější než do sprintu, ve kterém se za první příčku uděluje jen osm bodů. Pro McLaren je však důležité, že dokázal držet krok se soupeři i přes skepticismus před startem víkendu.

Norris navíc v SQ3 ukázal pevné nervy. “Máte čas jen na tři kola. První dvě kola jsem přerušil, tak jsem si říkal, že tohle poslední bude všechno nebo nic. Vody bylo stále více, takže podmínky v posledním kole byly horší než v tom druhém.”

“Byl jsem trochu nervózní, že jsem udělal pár chyb. Chytil jsem mírný aquaplaning, ale byla to zábava. Rozbuší vám to srdce. Ocitnout se na čele je přesně to, co jsme chtěli. Je to pěkné překvapení a před zítřkem jsme v dobré pozici,” pokračoval pilot z papájového týmu.

Norris nakonec vysvětlil, že před sobotním sprintem „nemá ani ponětí“, co od stokilometrovýho závodu očekávat. Dost se to bude odvíjet i od počasí. Pokud zaprší, McLaren by na tom měl být dobře, ale na suché trati si už Norris věří o něco méně.

“Dnes ráno jsme si udělali pár domácích úkolů a odjeli jsme několik souvislých kol, abychom se pokusili pochopit auto. Bude to však záležet na počasí, pořád je šance, že v sobotu bude pršet. Pokud bude tak jako dnes, budeme mít docela slušné šance,” zamýšlí se Norris. “Závod je však něco úplně jiného než kvalifikace.”

Sobota může přinést nová překvapení. “Jsem si jistý, že všichni se zítra trochu dotáhnou. Máme však dobré tempo a ať už bude sucho, nebo bude mokro, jsme v dobré pozici. Je to menší překvapení, ale jsem velmi šťastný, že tým odvedl dobrou práci. Z auta mám fajn pocit. A i já jsem odvedl dobrou práci, vyplatilo se to.”