logo F1live.cz

Metan nebo chemie? V Číně se hledají příčiny hořící trávy

Horiaci trávnik v Šanghaji
© FOM/Screenshot
Milan Kubala
Milan Kubala19. 4. 2024

Velká cena Číny se do kalendáře vrátila po pěti letech, ale zdá se, že nám svými záhadami chce vynahradit veškerý ten ztracený čas. Po čtvrtečních analýzách zvláštního nátěru na asfaltu přišla ještě větší hádanka. Dvakrát se rozhořel trávník vedle tratě a nikdo přesně neví, co to způsobilo.

První a jediný trénink na Velkou cenu Číny musela FIA přerušit. Na vnitřní straně sedmé zatáčky totiž náhle začala hořet tráva. Maršálům se ji bez problémů podařilo uhasit, ale hasicí přístroje ještě odložit nemohli. Ve sprintové kvalifikaci se neobvyklá situace zopakovala a start SQ2 musel být odložen.

FIA se po prvním tréninku rozhodla prozkoumat příčinu požárů a z kamer na okruhu usoudila, že za to mohou monoposty. Moderní auta jsou k trati blíže než jejich předchůdci a titanové komponenty v podlahách po nárazu na trať vydatně jiskří. Vše nasvědčuje tomu, že tyto jiskry přeskočily do trávy a plameny byly na světě.

Nic takového se však na žádném jiném okruhu dosud nestalo, určitě ne necelé dva dny po vydatném dešti, který zasáhl celý Šanghaj ve středu. Jak mohla vzplanout tráva, když zem byla ještě navlhlá?

Top teorie? Metan a chemie

Čínská vláda už v devadesátých letech chtěla přitáhnout Formuli 1 do své země. Po prvotním neúspěchu se jí to konečně podařilo v roce 2004 postavením šanghajského okruhu, který umístila na mokřadech. Zde narazíme na hlavní myšlenku první teorie, podle které začal přes zem pronikat mimořádně hořlavý metan a výrazně pomohl k pátečním problémům, informuje motorsport.com.

Není to však jediná teorie. Na velkých sportovních akcích je běžné, že pořadatelé zkrášlují vzhled svých trávníků i chemickými přípravky, které mohou obsahovat i hořlavé přísady.

Funkcionáři z FIA si tak dané místo osobně prohlédli. Nenašli však nic, co by se vymykalo normálu. Po páteční kvalifikaci chtějí proto spustit rozsáhlou pátrací akci po příčině problémů, aby se jim po zbytek víkendu vyhnuli. Formule 1 určitě nebude chtít přerušovat sprintový ani řádný závod kvůli hořícímu trávníku…

Byla by to však zajímavá variace na nápad Bernieho Ecclestonea s umělým zavlažováním tratí.