logo F1live.cz

Verstappenovi se nepodařilo „zapnout“ pneumatiky: Jízda jako na ledě

Max Verstappen
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 4. 2024

Dominanci Red Bullu narušil šanghajský déšť, který nám před sobotním šprintem příjemně zamíchal s pořadím. Jezdce a týmy máme pěkně proházené. Problémy v deštivých podmínkách a na málo přilnavém asfaltu neobešly ani piloty Red Bullu. Max Verstappen odstartuje ze čtvrtého místa, Sergio Pérez ze šestého, což s sebou přináší dodatečnou komplikaci, když jejich startovací boxy se nacházejí na méně přilnavé straně roštu.

Red Bull nedokázal zahřát své pneumatiky. Právě tato skutečnost byla rozhodující v deštivých podmínkách a na trochu zvláštním čínském asfaltu. Výsledek týmu nevypadá nejlépe, ale podle slov lídra šampionátu je zasloužený.

„Neuvěřitelně to klouzalo,“ řekl po skončení sprintové kvalifikace Max Verstappen. „Strašně jsem se trápil ve snaze zahřát pneumatiky. Proto bylo velmi náročné udržet auto na trati. Ve skutečnosti se mi za celou SQ3 nepodařilo zapnout pneumatiky, takže to bylo jako jet na ledě.“

„Myslím si proto, že je to pro nás zasloužený výsledek. Na vodě mi to opravdu nefungovalo. Na druhé straně si myslím, že na suchu vypadáme celkem dobře a samozřejmě v tomto směru jsem spokojený,“ dodal Max.

Red Bull se musí soustředit na druhou polovinu víkendu. Právě na sobotní kvalifikaci a nedělním závodu bude skutečně záležet. Ale ať už je sucho, nebo mokro, jezdí se šprint nebo nedělní závod, od Red Bullu a Maxe Verstappena očekáváme postup vpřed. „Není ideální, když musíte startovat na vnitřní straně roštu, která nabízí mnohem méně přilnavosti. Musíme se pokusit o nejlepší možný start, pak nás čeká poměrně dlouhý stint na jedné sadě pneumatik, což bude celkem zajímavé,“ zhodnotil své šance před šprintem trojnásobný mistr světa.

Pérez: Na začátku to vypadalo výborně

Jeho týmový kolega Sergio Pérez bojoval na začátku SQ3 o pole position, ale nakonec je z toho jen nevýrazné šesté místo. Na začátku to vypadalo, že Mexičan dokázal lépe zahřát své pneumatiky, ale i tentokrát prohrál nejen před svým týmovým kolegou, ale i s Norrisem, Hamiltonem, Alonsem a Sainzem.

„Na začátku to vypadalo výborně,“ řekl po skončení kvalifikace Pérez. „Potom s provozem a jezdci v přípravných kolech se mi nepodařilo zajet dobrý závěrečný pokus. Bohužel, nedokázal jsem trefit poslední zatáčku. Na tomto místě to bylo neuvěřitelně náročné a skončil jsem mimo trať.“

„Myslím si však, že celkově jsme na tom dobře. Od prvního kola jsme měli sebevědomí a v autě jsem se cítil dobře. Podle mě dokážeme být za normálních podmínek konkurenceschopní, což je velmi slibné,“ dodal Pérez.