logo F1live.cz

Norris se vsadil, že skončí o 35 vteřin za Ferrari: Jsem překvapen

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala21. 4. 2024

Skvělá neděle v podání Landa Norrise. Nejenže za sebou nechal obě Ferrari, ale dokonce udržel na distanc i Sergia Péreze, kterému ani nedal šanci na útok. Patnácté kariérní pódium věnoval své mamince jako dárek k narozeninám.

McLaren přitom do Šanghaje přicházel s malou dušičkou. Pomalé zatáčky a dlouhá rovinka mu neměly vůbec sedět. V sobotním sprintu se „papájoví“ trápili s vysokou degradací pneumatik a navzdory vydařené kvalifikaci moc nevěřili, že by se mohli udržet před Ferrari.

Lando Norris proto dokonce uzavřel interní sázku s Willem Josephem, svým závodním inženýrem. „Stavil jsem se s ním o to, jak daleko skončíme za Ferrari. Řekl jsem, že budeme v cíli o 35 vteřin za nimi. Velmi jsem se mýlil. A těším se z toho,“ smál se dnešní Jezdec dne v hlasování fanoušků.

Britskému týmu určitě pomohla možnost změnit nastavení po sprintu. Také šéf týmu Andrea Stella přiznal, že tyto úpravy pro neděli výrazně pomohly. K tomu si připočítejme chladnější podmínky, které britskému týmu zvyknou sednout.

Ve výsledku z toho byla jasná převaha nad Ferrari. Díky safety caru se Norris dokonce dostal i před Sergia Péreze, kterého si poměrně překvapivě držel na distanc a nedal mu nejmenší naději zaútočit.

„Dnes to prostě vyšlo, a ani úplně nevím jak. Fakt jsem neočekával, že zažijeme takový závod. Cítil jsem se však velmi dobře, dokázal jsem manažovat pneumatiky, se kterými se mi pracovalo výrazně lépe než ve sprintu. Mohl jsem tlačit, přičemž auto bylo stále velmi dobré a komfortní na řízení,“ pokračoval britský pilot.

Norrisovi pomohl krásný předjížděcí manévr v úvodu, kterým se dostal přes Fernanda Alonsa. Dostal se jím do komfortní pozice na třetí místo a měl natolik dobré tempo, že při prvních zastávkách nemusel reagovat na ostatní, ale zaměřil se výhradně na Ferrari.

„Dnes mě překvapilo spoustu věcí. Ať už to byla slabší rychlost Ferrari, a rovněž naše tempo v porovnání s Red Bullem, které bylo také překvapující. Opravdu jsem to nečekal, všechno jsem měl připraveno na brzký návrat domů, a nepředpokládal jsem, že mě čeká pódiová ceremonie. Tým si to zaslouží, pracuje neskutečně tvrdě,“ uzavřel Lando Norris, který po závodě věnoval pódium své mamince k jejím sobotním narozeninám.