logo F1live.cz

V životě jsem nezažil takovou nedotáčivost, prohlásil Hamilton

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala21. 4. 2024

Lewis Hamilton může víkend v Číně rozdělit na dvě zcela odlišné poloviny. Po velmi povedené sprintové kvalifikaci a sprintu následovala totální demontáž sedminásobného mistra světa, kterou měli způsobit nevhodná nastavení monopostu W15.

Vypadnutí v první části kvalifikace zamrzí každého pilota v padoku, o Lewisu Hamiltonovi ani nemluvě. Hvězda Mercedesu však měla největší šanci z jezdců kolem sebe něco s tím udělat a dotáhnout to do bodované desítky.

To se Britovi sice podařilo, ale v úvodu velké ceny se neposouval v pořadí tak rychle, jak bychom od něj čekali. Zopakoval se podobný scénář jako v Suzuce, kde si zpočátku stěžoval na nedotáčivost svého auta. Ta se vrátila, i když tentokrát nebylo jeho auto poškozeno.

„Myslel jsem si, že snad jsem na začátku do někoho narazil, protože v životě jsem nezažil takovou nedotáčivost. V pomalých zatáčkách jsem zatáčel a čekal, čekal, čekal,“ popsal chování monopostu W15 Lewis Hamilton, který mohl mít pocit, že se mu odpojil volant od kol. „Myslel jsem si, že jsem měl něco poškozeného jako někteří ostatní, protože všude byly úlomky.“

„V konečném důsledku však za to mohla jen nastavení, která jsem si vybral. S lepšími nastaveními bychom možná mohli být někde kolem George. Prostě musíme dál bojovat,“ nevzdává se po zisku dvou mistrovských bodů.

Volba nastavení nepředstavovala jedinou chybu, kterou Mercedes udělal. Tou druhou byl start na měkkých pneumatikách. Namísto toho, aby Hamilton okamžitě vystřelil dopředu, spadl na úplně poslední místo a chvíli se na něj dokonce dotahoval Sargeant, který startoval z boxů.

Hamiltonova reakce po zmínce o měkké směsi byla velmi výmluvná. „Och, panebože, myslím, že jsem byl na měkké směsi jediný. Rozpadla se po prvním kole. Bylo to velmi těžké,“ komentoval sedminásobný šampion, kterému se později podařilo několik manévrů na auta ze středu pole a profitoval i z nehody Lance Strolla a Daniela Ricciarda.

Deváté místo je jen slabou náplastí. Každý však dostal takovou náplast, jakou si zasloužil. „Já jsem jen vděčný, že jsem se dostal na body. Pokud mám být upřímný, tento víkend jsem víc ani nečekal.“

„Doufáme, že nějaký krok nás čeká na následujícím závodě. Přes týden se vrátíme do továrny a pokusíme se dostat naše auto do lepší pozice před Miami. Snad budeme mít lepší víkend,“ doplnil Hamilton i v souvislosti s vylepšeními, které Mercedes přinese do USA.