logo F1live.cz

Další experiment Mercedesu selhal. Wolff však slibuje před Miami “dobrý pokrok”

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 4. 2024

Další těžký víkend pro Mercedes. Za námi je pátá velká cena v sezóně a ani teď to nevypadá, že by v týmu věděli, co mají dělat. Inženýři se před sobotní kvalifikací rozhodli pro zásadní změny v nastavení. Doufali, že by to mohlo pomoci v závodě, ale jak se ukázalo, změny negativně ovlivnily nejen kvalifikační, ale i závodní výkonnost.

Lewis Hamilton startoval po nevydařené kvalifikaci až z osmnáctého místa a hodnou chvíli to vypadalo, že se mu nepodaří vůbec postoupit dopředu. Závod mu přišel naproti v podstatě až v jejich druhé polovině, kdy jeho Mercedes zabral na tvrdých pneumatikách a vybojoval alespoň deváté místo. Jeho týmový kolega George Russell skončil po dalším nenápadném, ale zato velmi spolehlivém výkonu na šestém místě.

„Auto a jezdce jsme dnes nedostali do dobré pozice,“ řekl šéf Mercedesu Toto Wolff pro televizi Sky, čímž chtěl říci, že zvolené nastavení bylo nesprávné. „Celkově to nebylo dost dobré. Nakonec jsme skončili na šestém a devátém místě. Jednoduše nám chybělo tempo.“

„Musíme si sáhnout hluboko a do Miami máme připraveny nějaké novinky, které vypadají jako dobrý krok vpřed. Uvidíme, kam nás to posune,“ dodal Wolff.

Stále ovšem platí, že za námi je pět velkých cen a Mercedes nadále experimentuje. Týmu to však vůbec nevyšlo a stížnosti Lewise Hamiltona ve vysílačce byly velmi výmluvné. V jistém okamžiku dokonce řekl, že se nedokáže dotáhnout na Estebana Ocona a jeho Alpine. „Auto není okej. Myslím si, že víme, jakých chyb jsme se dopustili. Proto jsme chtěli být o něco agresivnější, abychom zjistili, zda potřebujeme udělat něco zcela odlišného. Na Lewisovi jste však dnes viděli, že možná bylo trochu příliš,“ vysvětlil Wolff.

„Auto nebylo rychlé v kvalifikaci ani v závodě. Sám řekl, že nezatáčelo, co jsme sami viděli na datech. Zkrátka jsme se nerozhodli správně,“ dodal šéf Mercedesu, který nechtěl vysvětlit, co za experimenty tentokrát jeho tým zkoušel.