logo F1live.cz

Finanční úspěchy F1 nemají nic společného s týmy, protože ty ve skutečnosti neumí hospodařit, zní z Rodinu

Martin Trenkler
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 10. 2023

Formule 1 v současné době otřásá mocenský boj. O vstup do tohoto sportu má velký zájem Michael Andretti, který již má v rukou potvrzení od FIA, že splnil všechny potřebné podmínky. Týmy a Liberty Media o tom však nechtějí slyšet. Kritiku si desítka současných stájí vysloužila od generálního ředitele Rodinu Davida Dickera.

Rodin byl spolu s Andrettim, Hitechom a asijským subjektem jménem LKYSUNZ jedním ze čtyř zájemců o vstup do Formule 1. Kritéria FIA však splnil pouze americký tým, který dostal od federace zelenou a nyní ho čekají náročná jednání s představiteli Formule 1 o obchodní stránce věci.

Vzhledem k postoji Liberty Media a týmů je jasné, že Andretti nemá nic jistého a čeká ho pravděpodobně nejtěžší část celého procesu. Silně se protiví zejména desítka existujících stájí, které se obávají o své podíly z příjmů sportu (nyní by se dělily jedenácti, ne deseti) a poplatek za vstup ve výši 200 milionů dolarů, který vyžaduje Concordská dohoda, považují za příliš nízký.

Dicker však považuje za “iracionální” argumentovat rostoucí hodnotou týmů a vnímat to jako překážku vstupu jedenáctého účastníka. “Ten poplatek nedává žádný smysl. Nechci kritizovat týmy, zřejmě rozumí motorovému sportu, ale pochybuji o jejich ekonomických znalostech.”

“Skutečná hodnota týmu s tímto poplatkem nemá nic společného a myšlenka, že vstup dalšího týmu ve skutečnosti sníží hodnotu ostatních stájí, jsou jen bláznivé vesnické řeči. Nic takového se nestane, ve skutečnosti, proč by k něčemu takovému mělo dojít? Jediná oblast, kde dojde k přerozdělení příjmů, je podíl z prize money.”

“Pokud vím, v současnosti se dělí z 900 milionů dolarů, tedy v přepočtu 90 milionů na tým. Když tedy přivedete další tým, potřebujete dalších 90 milionů. Není to žádných 200 milionů ani 600 milionů, takže všechny ty řeči kolem dělení příjmů a poplatků za vstup jsou iracionální,” rozčiluje se Dicker.

Kromě toho kritizoval týmy, že se chlubí cizím peřím. Pokrytecky si připisují zásluhy za dobrý ekonomický stav sportu, i když se změnami, které předložila Liberty Media, nemají nic společného. Na druhou stranu je třeba přiznat, že většina nejdůležitějších pravidel je schválena Světovou motoristickou radou, ve které zasedá i desítka týmů a může tam bojovat za své zájmy.

“Řekněme si na rovinu, že týmy byly v podstatě jen ekonomickou černou dírou, ve které se ztrácely peníze, dokud je Liberty Media a FIA nedonutily k finanční opatrnosti,” prohlásil Dicker.

“Nyní je Formule 1 výnosný byznys a týmy si skutečně dokážou vydělat, ale chovají se, jako by to všechno byl jejich nápad. Všichni však víme, že to není vůbec pravda. Oni by jen utráceli, utráceli a utráceli, dokud by jim nezbyly žádné peníze,” řekl Dicker.

Související zprávy