logo F1live.cz

Tajemný Marko o roce 2024: Vše je teď v Pérezových rukou

Martin Trenkler
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala10. 10. 2023

S každým dalším víkendem je práce Sergia Péreze stále více ohrožena. Je sice pravda, že Mexičan má smlouvu i na rok 2024, ale jak dobře víme, ve Formuli 1 to nemusí znamenat vůbec nic. Narážky Helmuta Marka o rozviklané stoličce pod Pérezem je proto třeba brát vážně.

Kdybychom měli vyjmenovat nezdary Sergia Péreze ze sezony 2023, mohl by tento článek vyjít jako kniha. Proto je téměř fascinující sledovat, jak se Mexičanovi daří udržet si místo v Red Bullu, když si vzpomeneme na nekompromisní přístup vedení stáje k Pierru Gaslymu, Alexi Albonovi, Nyckovi de Vriesovi nebo juniorům z akademie.

Podle Nica Rosberga má Sergio Pérez štěstí v tom, že ho Red Bull nedokáže adekvátně nahradit.“Myslím, že kdyby byla na trhu k dispozici alternativa, nahradili by ho,” řekl během víkendu v Kataru, kde sei prezentoval jako expert britské Sky Sports. “V současné době je příliš pozadu, je to vyloženě extrém.”

Očekává se, že se Daniel Ricciardo vrátí do kokpitu od Velké ceny USA, tak proč si nevyzkoušet i novou hvězdu Red Bullu Liama Lawsona v horkém křesle? Podle mistra světa z roku 2016 to není dobrý nápad. “Liama Lawsona teď nemůžete posadit do Red Bullu, protože kdo ví, jak by to dopadlo. Byl by to příliš velký risk. I v případě Daniela Ricciarda by to byl určitý risk, protože jsme ho zatím příliš neviděli.”

Pérezova forma zatím nikoho příliš netankuje, protože Red Bull už má oba tituly v kapse. Za rok by však mohlo být všechno jinak. Christian Horner už o víkendu nastínil, že se Checo musí dát dohromady, aby za rok náhodou nepřipravil Red Bull o mistrovský titul.

Podobný názor má i Helmut Marko. “Zkrátka se musí vymanit z této negativní spirály. Místy sice přidal rychlá kola, ale s tolika penalizacemi je to k ničemu,” připomněl průběh VC Kataru a četná překročení limitů na trati. “Ta mezera je v tuto chvíli prostě příliš velká, protože i druhé místo v šampionátu je nyní v ohrožení..”

Pokud se Pérezovi závěr sezony nevydaří, bude mít ještě celou zimu na to, aby obrátil list a začal odznovu. Bude to však Red Bull ochoten riskovat? Helmut Marko naznačil, že Pérezova smlouva přece jen není vytesána do kamene.

“Obecně chceme dodržet naše smluvní závazky, které trvají do roku 2024. Teď je to zcela v jeho rukou,” řekl Marko Mexičanovi a pripomněl mu, co se stane, pokud… “Na druhou stranu máme v AlfaTauri tři relativně dobré jezdce. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Počítáme ale s tím, že Checo opět najde ztracené síly.”

Související zprávy