logo F1live.cz

AP: Formule 1 se snaží obejít Andrettiho a spojit GM s jedním ze současných týmů

Archive number: M400246
© 2023 United States Grand Prix, Saturday – LAT Images
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 10. 2023

Případ Andretti se stává středobodem diskuse ve Formuli 1. Tým Michaela Andrettiho to se vstupem do F1 myslí naprosto vážně, což dokazuje skutečnost, že před pár dny testoval v aerodynamickém tunelu první prototyp svého monopostu. Americký tým již dnes investoval miliony dolarů do tohoto projektu bez jistoty, že mu bude umožněn vstup do Formule 1, která mu prý mezitím jen háže klacky pod nohy.

Michael Andretti na vlastní kůži zjišťuje, co měl na mysli Ron Dennis, když označil F1 za “Klub piraň”. Bývalý závodník a dnes podnikatel se objevil i v paddocku v Austinu, aby se pokusil získat čas šéfa Formule 1 Stefana Domenicaliho. Zdá se však, že jediné, co kromě souhlasu FIA za poslední měsíce získal, je pozornost médií.

Přesto pokračuje Andretti v přípravách, jako by měl v rukou všechna potvrzení. Testování modelu monopostu v Německu je toho důkazem. “Musíme riskovat,” pokrčil rameny Michael v rozhovoru pro tiskovou agenturu Associated Press.

Vedení Andretti Global přišlo do paddocku na okruhu v Austinu s cílem získat politickou podporu pro svůj projekt. Michael podle AP doufal, že se setká tváří v tvář se Stefanem Domenicalim. Taková neočekávaná návštěva je prý jediným způsobem, jak upoutat jeho pozornost. Pár dní předtím byl šéf F1 oceněn od National Italian American Foundation, čemuž pomohl Mario Andretti. Následoval blahopřejný telegram od Michaela, který prý zůstal bez odpovědi. Liberty Media se od schválení žádosti o vstup Andretti Global do Formule 1 tváří, jako by neexistovali.

Vedení Formule 1 se jasně vyjádřilo tvrzením, že o vstupu jedenáctého týmu rozhodnou oni, ne Mezinárodní automobilová federace. Odkládání společného setkání a konečného rozhodnutí však stojí Andrettiho velké peníze, které možná budou nakonec investovány zbytečně.

Týmy a Liberty Media odmítají Andrettiho příchod z různých oficiálních důvodů. Všem je však jasné, který je hlavní. “Jde o peníze. Je to jen o penězích. To je ve skutečnosti důvod, proč je to osobní. Nechtějí se dělit o peníze,” prohlásil pro AP prezident FIA Mohamed bin Sulajem.

Týmy a F1 samozřejmě tvrdí, že v tom není nic osobního, ale Michael Andretti má opačný názor. “Andretti si myslí, že jde o zášť, a chce vědět, co udělal špatně, aby to mohl napravit. Deset současných týmů nemá právo rozhodovat o Andrettiho osudu, ale on zná dlouhou historii zákulisní politiky, která často hraje roli při rozhodování ve F1,” uvedla agentura AP, která ve svém článku přišla s ještě neuvěřitelnější informací.

“Tři různé osoby, které jsou přímo obeznámeny se situací, pro AP potvrdily, že F1 oslovila General Motors, zda by byli ochotní podporovat někoho jiného než Andrettiho,” hlásí agentura. Američané tak mají všechny důvody věřit, že Formule 1 a týmy se je snaží jednoduše podrazit. Například šéf týmu Williams James Vowles nedávno médiím řekl, že by s GM rád spolupracoval. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by americký koncern nebyl Andrettimu loajální.

Na vyřešení celé situace si budeme muset počkat. Podle názoru FIA nemá Formule 1 právo jedenáctého účastníka odmítnout, když dostal zelenou od federace, samotná Liberty Media má opačný názor. Klidně se může stát, že celou věc budou řešit soudy a šéfové sportu momentálně možná pracují na právních analýzách případu, aby mohli nakonec přijít s konečným stanoviskem.

Andretti může tvrdit, že chování Liberty Media není v souladu s antimonopolními předpisy v USA a Evropské unii. Dokázali byste si představit horší reklamu pro F1, kdyby se na premiérové Velké ceně Las Vegas mluvilo jen o tomto? My rozhodně ne. Nepovažujeme tedy za pravděpodobné, že případné odmítavé stanovisko přijde ještě před grand prix ve “Městě hříchu”.

Související zprávy