logo F1live.cz

Po zahájení přístupových jednání jsem si prošel peklem, tvrdí Sulajem

Mohamed bin Sulajem
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár25. 10. 2023

Mohamed bin Sulajem v únoru pořádně překvapil formulovou veřejnost, když na sociální síti napsal, že hodlá zahájit přístupový proces pro zájemce ucházející se o vstup do Formule 1. Zatímco fanoušci tento krok ze strany Mezinárodní automobilové federace uvítali, u týmů startovního roštu se Emiráťan setkal s velkou nevůlí. Týmy se nechtěly dělit o příjmy z komerčních práv a na Sulajema nenechaly ani nit suchou – a to dokonce ani tehdy, když prezident FIA tragicky přišel o svého syna.

Mohamed bin Sulajem přišel před zahájením nové sezóny se zásadní informací. Formulové obci totiž prozradil, že hodlá do „efjedničky“ přivést jedenáctý a ideálně i dvanáctý tým, za což si vysloužil pořádnou kritiku ze strany téměř všech týmů.

Kritika se navíc časem neutišovala, právě naopak, stupňovala. Sulajemovi názoroví oponenti dokonce Emiráťana nenechali vydechnout ani v momentě, kdy po tragédii přišel o milovaného syna, za což je v nedávném rozhovoru pořádně kritizoval.

„Prošel jsem si peklem,“ nechal se slyšet Sulajem. „Ptám se sám sebe: ´Čím jsem si zasloužil tento útok v únoru a v březnu proti své osobě?´ Začali na mě útočit v den, kdy jsem projevil zájem otevřít F1 dalším týmům. Útočili na mě i v momentě, kdy mi zemřel syn, zneužívali mě v pokusu mě zlomit, a to jen proto, že jsem Formuli 1 otevřel celému světu a umožnil novým týmům do ní vstoupit.“

„Bylo to z jejich strany zbytečné, kontraproduktivní a špatné pro byznys. Mohou si říkat, co chtějí. Do funkce jsem byl zvolen proto, abych se staral o pokrok sportu. Nic nejde do mé kapsy. Nemáme akcionáře a představenstvo, které by se dělilo o peníze, takže moje mise je jiná než jejich (týmů Formule 1, pozn. red.).“

Sulajem zdůrazňuje, že ve sporu mezi F1 a FIA nejde o nic jiného, než o peníze. Kvůli Andrettimu, který dostal od federace zelenou na vstup do královny motorsportu, se totiž v případě, že americký tým vstoupí do Formule 1, příjmy jednotlivých týmů o něco sníží, o čemž týmy samozřejmě nechtějí ani slyšet.

„Na základě Concordské dohody může být ve F1 dvanáct týmů. Nikdo mi nemůže říkat, že nemám oprávnění soutěž rozšířit. Jsem tu pro motorový sport, ducha tohoto sportu. Týmům jde jen o peníze, na které se dívají jako na kus koláče, který si chtějí mezi sebou navzájem rozdělit,“ doplnil Sulajem.

Související zprávy