logo F1live.cz

Podle Sulajema Andretti nepotřebuje souhlas týmů ani F1. Má to však háček

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala31. 10. 2023

Mocenský boj mezi FIA a vedením Formule 1 neustává. Prezident Mezinárodní automobilové federace Mohamed bin Sulajem pokračuje ve svých ohnivých řečech o tom, jak F1 musí v paddocku přijmout společný projekt Michaela Andrettiho a General Motors. Zároveň však na F1 tlačí i jinak; připomíná, že Andretti může ve Formuli 1 závodit i bez jejího zvolení.

Andretti jako jediný vyhověl přísným kritériím, které stanovila FIA ve výběrovém řízení. Nyní je na řadě FOM v čele se Stefanem Domenicalim, aby schválil dohodu s Američany, nebo je poslal, jak se říká, někam. Do druhé možnosti je nabádají i týmy Formule 1.

Prezident FIA Mohamed bin Sulajem však oznámil, že týmy mohou protestovat, kolik chtějí. “Položme si jednu otázku. Proč vlastně Andretti a GM potřebují podporu ze strany týmů? Já tomu nerozumím. Mají týmy v této věci nějaké slovo?” ptá se otevřeně v rozhovoru, z něhož cituje Speedcafe.

Takže týmy jsou podle Emiráťana irelevantní. “V této věci ano. V tomto sportu jsou jedním prvkem. Všichni mají právo vyjádřit svůj názor na nějaké téma, ale jak můžete odmítnout GM? Já tomu nerozumím. A proč?”

“FIA má však svá práva po sportovní stránce. FOM má práva po stránce peněz, ale vydá FOM zamítavé stanovisko? Mluvíme o největším výrobci v USA, který by spolupracoval s jednou z největších společností, s Liberty Media. Pokud toto nevidí… Pokud se tu bavíme o byznysu, tak toto je pro byznys dobré,” naléhal bývalý závodník rally.

Musíme však uznat, že FOM si nebude chtít proti sobě poštvat celé startovní pole jen proto, aby měl na startu jedenáctý tým, po kterém ani moc netouží. Sulajem si to musí uvědomovat, a možná i proto padlo následující prohlášení.

FIA prý může Andrettiho zařadit do šampionátu i svévolně. Má to však háček, který by Andrettiho odradil s pravděpodobností hraničící s jistotou.

“Podle toho, co jsem zachytil po právní stránce, oni mají právo říci ne z finančního hlediska. Držitelem licence je však FIA,” oznámil Sulajem. “Takže (Andretti) by závodil, jen by nedostával žádné peníze, což se podle mě nestane.”

Andretti by prostě nedostal možnost podepsat Concordskou dohodu, která rámuje i přerozdělování peněz za výsledky v šampionátu i za starty ve velkých cenách. V každém případě je překvapující, že FIA má takovou moc a F1 nemá právo veta na to, kdo bude v jejím šampionátu závodit, a kdo ne.

“Já jsem optimista, že neřeknou ne, ale může se stát cokoliv. Doufám jen, že to neodmítnou, protože toto je dobré pro byznys, velmi dobré pro zachování motorismu,” dodal na závěr.

Související zprávy