logo F1live.cz

Pérez po fotofiniši vyzdvihl Alonsovo mistrovství: Takto se nedá závodit s kýmkoli

F-MTmcDWIAAEpwE
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala5. 11. 2023

Sergio Pérez si v této sezóně musel vyslechnout mnoho kritiky, ale po závodě v Sao Paulu je třeba uznat, že se ukázal v nejlepším možném světle. S Fernandem Alonsem sváděl krásný souboj, který nás doslova zvedal ze sedadel. Bitva potěšila i jeho, protože závodit kolo na kolo s takovou intenzitou se podle něj nedá jen tak s kýmkoli.

Pódium po startu z deváté pozice by bylo krásnou odměnou pro Sergia Péreze, ale nakonec mu ji vzal doslova před nosem Fernando Alonso. V napínavém sprintu k cílové čáře rozhodly setiny sekundy. Fotofiniš byl třešničkou na dortu, který společně pekli tito dva posledních osmnáct kol.

Pódiové čekání Sergia Péreze trvá šest velkých cen. Mohl ho ukončit již v Sao Paulu, kdyby se mu více dařilo na začátku závodu. “Docela dlouho mi trvalo, než jsem se dostal před Mercedes. To mi v podstatě pokazilo závod.”

“Pak jsme byli celou dobu trochu v nevýhodě oproti Fernandovi, ale ke konci jsme ho doháněli. Byli jsme opravdu blízko pódia,” říká Mexičan, který si z Brazílie odváží jen bramborovou medaili. “Ale musím pogratulovat Fernandovi, protože to byl skvělý souboj. Bylo to velmi férové závodění.”

“A to je opravdu dobré. I když bojujeme takhle tvrdě, vždy jsme si nechali dostatek místa. Myslím si, že na startovním roštu je jen velmi málo jezdců, s kterými byste mohli předvádět něco takového. Víte, že Fernando se pokusí rozehrát svou hru, ale vždy je férový,” vyzdvihl Alonsovo jezdecké umění Sergio Pérez.. “Byl to skvělý závod. Ať by pódium získal kdokoli, myslím si, že by si ho zasloužil. Získal ho on.”

V rozhovoru pro Sky Sports ještě k posledním kolům doplnil: “Podle mě by se z toho souboje mohlo něco naučit mnoho jezdců. Bojovali jsme tak, jak by to mělo vypadat. Já prohrál, ale je to v pořádku, protože to byla skvělá bitva.”

Fernando Alonso celý poslední stint doslova cvičil Sergia Péreze a učil ho, jak si lépe připravit výjezd ze třetí a následně dvanácté zatáčky. Mexičan z těchto zatáček buď nevyjel dostatečně rychle, nebo si na rovince nenechal dostatek šťávy v baterii.

Při zpětném pohledu je se svými pokusy spokojený. “Nemyslím si, že bych mohl něco udělat jinak. Rád bych skončil na pódiu, jeho ztráta mě bolí, ale jsem rád, že ho získal Fernando, protože odjel dobrý závod.”