logo F1live.cz

Haasu prý nejde o body, ale o dodržování pravidel. Máme přesvědčivé důkazy, říká Steiner

Kevin Magnussen
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 11. 2023

Budou se výsledky GP USA měnit? No, Haas se o to pokusí. Vzpomínáme, jak skončil jejich protest v minulém roce, kdy se řídili chybnými pokyny ředitele závodu Nielse Witticha. Letos se rozhodli využít právo na přezkoumání, jehož důležitou součástí je předložení nových a podstatných důkazů. Podle šéfa stáje G ünthera Steinera je tato podmínka více než dokonale splněna.

Podle pravidel lze výsledky závodu napadnout dvěma způsoby. První cestou je podání protestu do 30 minut po jejim skončení. Přesně na tom Haas loni ztroskotal, když se řídil pokynem Nielse Witticha. O něm se sice říká, že zná všechna pravidla nazpaměť, ale v tomto případě nevěděl, že na podání protestu má soutěžící 30 minut, nikoli 60, jak informoval nešťastné zástupce Haasu.

O rok později využil americký tým druhou možnost. Právo na přezkoumání výsledků závodu lze využít do čtrnácti dní a podmínkou je předložení „významných a relevantních nových skutečností“. Právě na této podmínce v minulosti právo na přezkoumání vždycky ztroskotalo. Buď nešlo o nové skutečnosti, nebo nebyly dostatečně významné či relevantní. Problém je, že právě FIA rozhodne, zda je tato podmínka splněna, takže sama federace určuje, zda selhala.

„Je to len o preskúmaní. Sú na to presne stanovené pravidlá. Úplne rozumiem tomu, že keď komisári nemali potrebné informácie, tak nemohli konať,“ povedal pre portál Motorsport.com šéf Haasu Günther Steiner. „Teraz už tieto informácie máme, takže uvidíme, čo urobí FIA, keď ich dostane. Myslím si, že musia niečo urobiť, pretože v opačnom prípade by nekonali, aj keď na to máme potrebné pravidlá. To je môj názor.“

V stredu o 15:00 sa tak uskutoční konferenčný hovor, ktorého sa okrem predkladateľov z Haasu musia zúčastniť aj Red Bull, Aston Martin a Williams. Sergio Pérez, Lance Stroll, Alex Albon a Logan Sargeant totiž podľa amerického tímu opakovane prekračovali traťové limity v šiestej zákrute a vyhli sa trestu. Haas teraz tvrdí, že má v rukách nové a relevantné skutočnosti, aby dodatočne zmenil výsledky pretekov.

Na tomto místě je vhodné připomenout, že všichni výše zmínění přišli do cíle před jedenáctým Nicem Hülkenbergem, který by se tak mohl posunout na body. „Dobře, plně chápu, že neviděli ty záběry. Jak bych něco takového mohl tvrdit se stoprocentní jistotou? Dnes však máme přesvědčivé důkazy,“ prohlásil Steiner. Nevíme však, jaké skutečnosti plánuje Haas předložit a zda má v rukou i něco víc než „jen“ palubní záběry, které nejsou dostatečně průkazný.

„Chceme případ znovu otevřít, protože v opačném případě potřebujeme změnit pravidla. Abych byl upřímný, nejsem velkým fanouškem tratových limitů. Jsem ten poslední, kdo by žádal tresty za porušování tratových limitů, ale máme pravidla a jako sport je musíme respektovat. Jde spíš o princip než o trest,“ prohlásil Steiner, který to dal tak trochu „na Massu“ a tvrdí, že mu jde spíše o spravedlnost, než o změnu konečných výsledků, které mohou Haasu přinést cenné body.

„Nemyslím si, že případný trest změní naše celkové postavení. Na konci dne se však musíme držet pravidel. Nemůžeme je uplatňovat jen někdy. Není to tak, že si můžeme vybrat. Pravidla jsou pravidla a pokud je chcete změnit, tak o tom pojďme diskutovat; pokud chcete změnit tratové limity, tak i o tom můžeme mluvit,“ řekl šéf Haasu.

„Když je tam jednou napsáno, že za čtyři překročení bílé čáry dostanete pět sekund a pak za každé další porušení dalších pět sekund, tak bychom se toho měli držet. Nemůžeme si vymýšlet novinky za pochodu. Pokud můžeme případ předložit, tak to uděláme. Když existují nové důkazy, tak by je měli přezkoumat,“ dodal Steiner.