logo F1live.cz

Andretti ne, General Motors ano? Do F1 vstoupíme pouze s Andrettim, varuje GM

Andretti, ilustracne
© X/Andretti Formula E
Tomáš Masár
Tomáš Masár9. 11. 2023

Zatímco Formule 1 nechce otevřít svou náruč Andrettimu, příchodu General Motors jako dodavatele pohonných jednotek by se nebránila – právě naopak. Americká společnost však avizuje, že pokud do F1 vstoupí, tak pouze po boku týmu, který nese jméno po mistru světa z roku 1978.

Andretti byl jediným z mnoha zájemců, který prošel výběrovým procesem FIA a pro vstup do Formule 1 obdržel “zelenou”. Co z toho, když F1 nechce otevřít své brány jedenáctému týmu v pořadí? Na druhé straně, General Motors v zastoupení Cadillacu jako dodavatele motorů by přivítala okamžitě. Je tu ale jeden háček – GM neplánuje vstoupit do soutěže bez Andrettiho.

Tato zpráva nepotěší zejména Williams, který se nedávno snažil zavděčit General Motors. “Williams je velmi jasně proti vstupu jedenáctého týmu do soutěže,” vyjádřil se před více než měsícem šéf týmu z Grove James Vowles, který zastává nekompromisní postoj vůči Andrettiho týmu, ale spolupráce s GM by mu nevadila.

“General Motors vítám s otevřenou náručí a stejně tak i Williams. Doufám, že s nimi navážeme vztah, pokud by věci nefungovaly (pravděpodobně měl na mysli aktuální partnerství s Mercedesem, pozn. red.). Jsou neuvěřitelnou entitou, která podle mého názoru udělá sport lepším.”

Vedení General Motors však Brita rychle zchladilo, když uvedlo, že do F1 hodlá vstoupit s Andrettiho týmem a nikým jiným. “GM je v souvislosti s F1 odhodláno spolupracovat (pouze) s Andrettim,” uvedl prezident společnosti Mark Reuss pro Associated Press.

“Partnerství mezi Andrettim a Cadillacem spojuje dvě unikátní skupiny, které byly stvořeny pro závodění. Obě skupiny jsou dlouhodobě úspěšné v motoristických soutěžích po celém světě,” poznamenal Reuss.

Související zprávy