logo F1live.cz

F1 přiznává chybu při projektování tratě v Las Vegas. Zapomněla, že na poušti může být i zima

Obrubníky v Las Vegas
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala10. 11. 2023

Vedení Formule 1 se dnes již poučilo, jaké počasí se vyskytuje v pouštních oblastech: Přes den sice bývá na poušti pekelně horko, ale nízká vlhkost vzduchu a bezoblačná obloha způsobují, že v noci mohou teploty klidně klesnout i pod bod mrazu. Bývalý šéf F1 Ross Brawn přiznává, že na tento fakt při projektování okruhu a načasování velké ceny jaksi “zapomněli”, a tak o víkendu hrozí extrémně nízké teploty vzduchu a tratě.

Rekord nejchladnějšího závodu v historii Formule 1 dodnes drží Grand Prix Kanady 1978, kdy se rtuť v teploměru vyšplhala jen na hodnotu pět stupňů. Podle předpovědi počasí bude o víkendu v Las Vegas vypadat teploměr téměř identicky jako v rekordním roce 1978. Meteorologové na závodní noc předpovídají teploty hluboko pod deseti stupni.

Týmy by se s tím dokázaly vypořádat, kdyby v Las Vegas byly alespoň nějaké dlouhé rychlé zatáčky, ve kterých se dají ohřát pneumatiky. Okruh je však namísto toho tvořený z dlouhých rovinek a většinou krátkých 90stupňových zatáček. Průjezdy přes ně teplotu pneumatik příliš nezvýší. Pokud budou ve snaze ohřát gumy mávat auty z jedné strany rovinky na druhou, je pravděpodobné, že z toho vzniknou nebezpečné situace.

“Jedna věc, kterou jsme zpočátku nevzali do úvahy, jsou velmi, velmi chladné noci,” přiznal ne úplně dokonalý průběh projektování okruhu Ross Brawn. Bývalý šéf F1 vzápětí uklidnil: “Dodavatel pneumatik to však řešil.”

“Takže, když se začne závod, co bude v sobotu v noci, tak je známo, že teploty mohou klesnout na tři nebo čtyři stupně. Tím pádem může být opravdu chladno. Postarat se o to, aby auta v takovýchto teplotách fungovala, může být výzva,” uvědomuje si nástrahy Las Vegas 68letý Brit.

Pirelli do USA přiveze nejměkčí pneumatiky, jaké má v nabídce, ale bude to stačit? Navíc jezdci nemohou odjet celý víkend jen na měkké směsi. “Dodavatelé pneumatik se věnovali i tomu, aby to gumy zvládly. Určitě čelíme novým výzvám, před kterými jsme ještě nikdy nestáli, ale já si myslím, že to bude velkolepé.”

Bývalý meteorolog F1 Steffen Dietz se pobavil vyjádřeními Rosse Brawna o tom, že při plánování okruhu nepočítali s tak chladným počasím. “Očekává se, že noční teploty klesnou na pět stupňů, takže tohle by mohl být nejchladnější víkend sezóny. Tyto teploty jsou na tuto roční dobu zcela normální, dokonce i v Las Vegas.”

Související zprávy