logo F1live.cz

Ve Španělsku tlumí nadšení ze závodu v Madridu: Na stole jsou další projekty

Sergio Perez v Madride
© Jacobo Medrano / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 12. 2023

Minulý týden se v médiích objevila velká novinka, že Velká cena Španělska je blízko k přesunu do Madridu na městský okruh nedaleko Mezinárodního letiště Madrid-Barajas. Tyto zprávy se nakonec více-méně potvrdily. V roce 2026 by se měl uskutečnit závod v hlavním městě Španělska, ale FIA do spekulací rychle vstoupila s tím, že k definitivě je ještě potřeba udělat několik důležitých kroků.

Do médií pronikly poměrně přesné informace o podobě madridského okruhu. Jezdit by se mělo na severovýchodě města v okolí kongresového centra IFEMA. Pětikilometrová trať by měla využívat pavilonový komplex a výstaviště jako cílovou rovinku. I když je podle médií dohoda blízko k podpisu, podle FIA musí organizátoři vyřešit několik nezanedbatelných problémů, až potom prý bude smlouva na stole.

„Na schválení dějiště velké ceny je stanovený jasný proces. Nemyslím si, že tento proces se dodržuje na základě toho, co jste se dočetli,“ řekl Carmelo Sanz de Barros, který je členem senátu FIA a zároveň prezidentem Španělské automobilové federace. „Proces se začíná u Španělské automobilové federace, protože musíte jít nejprve za námi, když chcete v naší zemi uspořádat závod.“

„Když federace usoudí, že jde o přijatelný projekt a že organizátoři mají zájem, tak se směřuje k FIA, protože oni ho musí homologizovat. Když se mluví o poloměstském okruhu, v první řadě ho musíte homologizovat, certifikovat a pod. Pokud tedy naše federace nic nedostala, nemohla nic poslat FIA, tím pádem FIA nic neobdržela. Nikdo v Mezinárodní automobilové federaci zatím nepracoval na tomto projektu, který se v posledních dnech objevil v tisku,“ uvedl Barros.

Až když budou všechny tyto předmětné kroky uskutečněny, může se závod v Madridu objevit v kalendáři. Prezident také podotkl, že únik informací do médií naznačuje určité politické manévrování. „Mnoho jsem četl i o tom, že Madrid se snaží okrást Barcelonu a zabít Montmeló nebo něco podobného. Nemyslím si, že celá věc je uváděna na správnou míru,“ říká Barros.

„Pravděpodobně to bylo ovlivněno politickou situací, ve které žijeme. Je to Madrid versus Barcelona. Stejně tak nevím, jak to bylo oznámeno, ale když jsme se pro rok 2030 snažili v Madridu uspořádat olympijské hry, pro únik informací se to nakonec nepodařilo. Doufám, že v tomto případě se to nestane, protože bych rád viděl závod v Madridu. Je to však jediný projekt F1 v Madridu, o kterém vím? Ne, vím minimálně o dalších dvou,“ prohlásil prezident Španělské automobilové federace.

Související zprávy