logo F1live.cz

Můžeme být v čele středu pole, varuje Steiner

Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 12. 2023

Tým Haas zakončil rok 2023 na samotném chvostu startovního pole. Popravdě, málokoho to překvapilo vzhledem k problémům, kterým stáj z Banbury čelila během sezóny. I když se „Steinerovci“ snažili odvrátit katastrofu nasazením velkého balíku vylepšení, ten se nakonec stal posledním hřebíčkem v jejich rakvi. Přesto však G ünther Steiner nešetří optimismem.

Haas čekal celou sezónu na velký balík vylepšení, ale ten se nakonec ukázal jako absolutně nefunkční. Pokud tedy americká stáj nemá v rukávu nějaký trumf, zdá se, že přišla o dobrých šest až osm měsíců vývoje. Pokud vylepšení nasazená v Austinu skutečně nefungovala, musí inženýři přijít s něčím jiným a musí to udělat rychle, protože nová sezóna je za rohem.

Šéf stáje Günther Steiner přesto nešetřil optimismem a pro britskou televizi Sky prohlásil, že Haasu se může podařit podobný husarský kousek, jaký letos předvedli McLaren či AlphaTauri. „Všechno je možné,“ prohlásil Tyrolan. „Velké týmy jsou velké týmy a nejbližších tři až pět let budou vždycky vpředu, ale střed pole…“

„Nemyslím si, že dnes můžeme mluvit o top týmech, středu pole a chvostu pole. Podle mě teď existují top týmy a zbytek světa, protože všichni jsou na tom dobře po finanční i technické stránce. Letos jsme skončili poslední, ale příští rok můžeme být v čele středu pole,“ prohlásil odvážně Steiner.

Řeč přišla i na jezdeckou otázku. Letos nedošlo prakticky k žádným změnám. Jedinou výjimkou byl nešťastník Nyck de Vries. Nezměněná zůstala i jezdecká sestava Haasu. Šéf tohoto týmu je známý svým odporem k nováčkům, což mnozí považují za velmi krátkozraký přístup. Vždyť kdyby mohl, dnes by takového Oscara Piastriho bral všemi deseti.

„Podle mě představuje rok 2025 velkou příležitost pro mladé jezdce. Někteří ze současných pilotů mohou skončit a s dalšími nemusí panovat spokojenost, prostě nepodají adekvátní výkony a nikdo o nich neprojeví zájem. Možná bude lepší riskovat s mladým jezdcem, než si nechat starého bez výkonnosti,“ říká Steiner.

„Všichni se báli nováčků. Piastri však přišel a hned byl dobrý. Vidíme to a říkáme si: ‚Proč by se to nemohlo podařit někomu jinému?‘ Může se tedy stát, že v roce 2025 uvidíme tři, čtyři nebo pět nových jezdců,“ dodal šéf Haasu.