logo F1live.cz

Jsem na Piastriho úrovni a dokážu ho porazit, prohlásil Pourchaire

Théo Pourchaire
© DPPI/Alfa Romeo
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 12. 2023

Théo Pourchaire byl svého času mnohými považován za unikátní talent. Francouzský mladík měl až do příchodu do Formule 2 téměř bezchybný životopis a sedačka ve Formuli 1 měla být pro něj naprostým minimem. Jak to ale už v motoristickém sportu bývá, musíte uchvátit. Pokud se vám to nepovede a nemáte velkou podporu, těžko si budete hledat místo. Přesně to se stalo Pourchaireovi, který si musí proklestit cestu do F1 jinak.

Dominantní šampion francouzské F4 v roce 2018, šampion německé Formule 4 v roce 2019, vicemistr Formule 3 v roce 2020 pouze tři body za Oscarem Piastrim, fantastická první sezóna ve Formuli 2 a celkové páté místo, vicemistr F2 v roce 2022 a mistr F2 v roce 2023. Ptáte se, co mohl Théo udělat v kariéře lépe?

Nuže, v roce 2020 těsně podlehl Piastrimu a poté v roce 2021 sledoval, jak se z australského závodníka stal šampion. Nepodařilo se mu tedy dokonale ohromit. Stal se nejmladším vítězem závodu ve Formuli 2 i ve Formuli 3 a pravidelně sbíral body, ale pověstný „wow efekt“ se nedostavil. Dnes je z Théa cítit trochu frustrace. Zřejmě má pocit, že si zasloužil šanci, ale nikdo mu ji nenabídl.

„Ano, porazil bych ho,“ odpověděl Pourchaire s úsměvem na otázku v podcastu Pitstop, zda by dokázal porazit Oscara Piastriho. „Pro mě je neuvěřitelný závodník. Vyhrál Formuli Renault a potom F3 a F2 jako nováček. Je to velmi talentovaný jezdec a ve Formuli 1 se několikrát dokázal vyrovnat Landovi Norrisovi, vyhrál sprint, takže je opravdu dobrý.“

„Těžko říct, ale myslím si a věřím, že jsem na jeho úrovni. Kdybych dostal šanci ve Formuli 1, pravděpodobně bych dokázal ukázat svůj potenciál. Jsem nejmladší vítěz závodu Formule 3 a skončil jsem jen tři body za ním, také jsem nejmladší vítěz ve Formuli 2 a teď jsem i mistrem této série. Potřebuji jen příležitost ve Formuli 1 a vydám ze sebe maximum. Těžko ale říct, zda bych ho dokázal porazit,“ dodal Pourchaire.

Není mimo misu poznamenat, že francouzský závodník je o dva roky mladší než Piastri. Do velkých kategorií se dostal mladý a vždycky byl mezi nejmladšími jezdci na startovním roštu. Dokonce i v letošním roce patřil ve Formuli 2 k nejmladším a zároveň nejzkušenějším závodníkům. Stále však má pouze 20 let.

„Téměř vždycky jsem byl nejmladší, což není jednoduché. Mnohokrát jsem se trápil ve Formuli 4, Formuli 3 i v mých prvních dvou sezónách ve Formuli 2, protože mi chyběly zkušenosti, ale také jsem byl velmi mladý a měl jsem problémy s komunikací a vyjadřováním ke starším lidem v týmu,“ říká Pourchaire.

„Ve Formuli 2 jsem se hodně naučil. Myslím, že nakonec to bylo správné rozhodnutí, když jsem zůstal ve F2 i třetí rok, ne kvůli titulu, ale hlavně jsem se výrazně zlepšil jako člověk i jako jezdec. Myslím, že jsem byl stále šestý nejmladší pilot na startovním roštu ve Formuli 2,“ dodal.