logo F1live.cz

Sami jezdci volili jezdce sezóny: Nepřekvapivým vítězem se stal Verstappen

Pódium VC Kanady 2023: Max Verstappen, Fernando Alonso, Lewis Hamilton a Adrian Newey
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 12. 2023

Oficiální portál Formule 1 pokračuje v milé tradici, kdy o jezdci roku nechává hlasovat i samotné jezdce. Konec sezóny je tradiční příležitostí k bilancování a téměř žádný z předních portálů si nenechal ujít příležitost, aby seřadil dvacítku pilotů od nejlepšího po nejhoršího. F1.com však zveřejnilo žebříček nejlepších pilotů podle hlasování samotných pilotů.

Byl to už šestý ročník hlasování, kterého se zúčastnilo devatenáct z dvaceti současných jezdců. F1.com totiž kromě samotných výsledků zveřejnilo i seznam pilotů, kteří se zapojili do ankety. V devatenáctičlenném seznamu nenajdeme jen jméno Lewise Hamiltona.

Pravidla byla opět stejná. Každý z dotázaných měl předložit svůj seznam deseti nejlepších jezdců uplynulé sezóny, přičemž klidně na první místo mohli napsat i své jméno, ale „ne všichni se tak rozhodli udělat“. F1.com přitom podotýká, že piloti se hlasování zúčastnili jen pod podmínkou, že jejich žebříčky zůstanou tajné. Nevíme tedy, jak hlasovali jednotliví jezdci, ale víme, jak skončilo celkové hlasování.

Bodovací systém je jednoduchý. Každý z jezdců předložil svůj žebříček deseti nejlepších pilotů sezóny, kterým byly následně přiděleny body podle stejného klíče, jak se boduje za umístění v nejlepší desítce závodu. První na seznamu tak dostal 25 bodů, druhý 18, třetí 15 atd.

Asi nepřekvapí, že první místo si nakonec odnesl Max Verstappen, který v anketě obhájil loňské prvenství. Jeho týmový kolega Sergio Pérez skončil až desátý, ačkoliv pro Red Bull vybojoval první „double“ v celkovém hodnocení v historii týmu. Mexičan však z tohoto žebříčku vyšel mnohem lépe než z hodnocení mnoha expertů. Například portál RaceFans ho zařadil až na devatenácté místo, přičemž za ním skončili už jen Logan Sargeant a Nyck de Vries. Magazín Autosport zase zveřejnil žebříček 50 nejlepších jezdců roku 2023 napříč všemi motoristickými kategoriemi, ve kterém skončil Pérez na padesátém a Verstappen na prvním místě.

Meziroční propad zažil i pilot Ferrari Charles Leclerc, který skončil v loňském hlasování na druhém místě. Nyní se musel spokojit s pátou příčkou hned před svým týmovým kolegou Carlosem Sainzem. Druhé místo si nakonec odnesl Lewis Hamilton, třetí skončil v hlasování jezdců Fernando Alonso a čtvrtý Lando Norris.

FOM