logo F1live.cz

Ve vztahu mezi námi nesmí vzniknout bariéry, vzkázal svému týmovému kolegovi Piastri

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 1. 2024

Jezdecká dvojice Lando Norris – Oscar Piastri se velmi rychle vyhoupla mezi nejpopulárnější a nejžádanější ve celé Formuli 1. S tím však souvisejí určitá rizika, protože dva velcí kohouti na jednom smetišti nedělají dobrotu. Problémy zatím nevznikly a aby se tak nestalo ani v budoucnosti, Oscar Piastri vyzývá k zachování důvěry mezi ním a jeho týmovým kolegou.

Můžeme očekávat, že vztah pilotů McLarenu se začne v nadcházející sezóně komplikovat. Australský mladík rozhodně ukázal kvalitu a zlepšoval se každou velkou cenou. Po nevydařeném začátku roku se kluci z Wokingu katapultovali mezi špičku, což velmi pomohlo i Piastrimu. Ten ve druhé polovině sezóny vystrčil růžky a ukořistil i triumf v katarském sprintu.

I když k problémům na trati nedošlo, experti i fanoušci je tuší. To by mohlo negativně ovlivnit vývoj i bodový zisk McLarenu. Aby se to nestalo, vyzývá Piastri k zachování „úplné otevřenosti“ v garáži týmu.

„Náš vztah je pořád stejný,“ řekl australský závodník pro Autosport. „Aktuálně určitě nebojujeme o titul, ale jsme mnohem blíže než předtím. Stále potřebujeme získat ten kousek na Red Bull, abychom to dokázali.“

„Je proto velmi důležité, abychom spolupracovali a pomohli týmu vylepšit auto. Lidé v továrně a inženýři závodního týmu na trati dělají maximum, aby se nám pokusili pomoci. Pokud bychom s Landem měli nějaké informace navíc nebo bychom se chtěli vydat jiným směrem, pak nepomůžeme jen týmu, ale i jeden druhému,“ řekl Piastri, který žádá, aby se na přístupu týmu ve vztahu k oběma jezdcům nic nezměnilo.

„Pokud jde o data a podobné věci, všechno je úplně otevřené. Neexistují žádné bariéry a na tom se nic nemění. Musíme se jen ujistit, že se budeme respektovat, ale kromě toho je všechno v pořádku,“ pochvaluje si spolupráci s týmovým kolegou rodák z Melbourne.

Ten v začátcích svého působení ve Formuli 1 čelil menší pozornosti. McLaren se pohyboval ve druhé polovině startovního pole, takže jeho vztah s Norrisem nebyl nijak zajímavý. Piastrimu to možná i pomohlo. Když se auto ve druhé polovině sezóny zlepšilo, na sebevědomí australského mladíka to bylo ihned cítit.

„Stejně by mě porovnávali s Landem, ať už bychom jeli na posledním a předposledním místě, nebo na prvním a druhém. Porovnání by tu tedy byla tak jako tak. Možná by nebyl takový tlak na výsledky, velké body nebo pódia, ale i tak nás srovnávali. Snažil jsem se učit co nejrychleji a pomáhat týmu co nejvíce,“ řekl Piastri.