logo F1live.cz

Šok v Haasu! Končí šéf Günther Steiner

Kevin Magnussen
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 1. 2024

Šéf, jehož odchod nikdo nečekal. Günther není jen tak nějakým šéfem týmu Formule 1. Je tvůrcem obchodního modelu a v podstatě spoluzakladatelem týmu Genea Haase. Tým však ve středu šokoval zprávou, že temperamentní Tyrolean končí a nahradí ho Ajao Komacu.

Steiner byl považován za fakticky nevyhoditelného šéfa. On tým vytvořil, přesvědčil Genea Haase a udržel ho v roce 2020 nad vodou. Zúčastnil se každé velké ceny a byl v podstatě tváří celé stáje. A co víc, jeho osobnost a smysl pro humor Haas značně zpopularizoval i prostřednictvím seriálu Drive to Survive. Je proto velkým překvapením, že ačkoliv tým skončil v uplynulé sezóně v Poháru konstruktérů na posledním místě, doplatí na to právě Günther Steiner.

Že se něco děje jsme mohli tušit již v poledne, když jsme se z médií dozvěděli o odchodu technického ředitele Simoneho Resty. Každopádně, ani po jeho konci by si nikdo nevsadil, že na řadě je tvář stáje Steiner. Z tiskového stanoviska jsme se v podstatě dozvěděli jen tolik, že první šéf v dějinách odchází „s okamžitou platností“. Pokračuje krátkým životopisem japonského inženýra, který dosud pracoval v Haase jako hlavní inženýr.

Televize BBC s odkazem na vlastní zdroje informovala, že Steinera nikdo nevyhodil. Prý mu skončila smlouva s týmem a Gene Haas se rozhodl ji neprodloužit.

„Na úvod bych chtěl poděkovat Güntherovi Steinerovi za veškerou jeho tvrdou práci v uplynulém desetiletí a do budoucna mu přeji vše dobré,“ uvedl majitel stáje Gene Haas v tiskovém prohlášení. Více už o Tyrolčanovi nepadlo ani slovo. „Když se jako organizace chceme posouvat dopředu, je jasné, že musíme zlepšit naše výkony na trati. Jmenováním Ajaa Komaca za šéfa celého týmu máme v centru našeho vedení inženýra.“

„Sbírali jsme nějaké úspěchy, ale při dosahování výsledků musíme být konzistentní, abychom naplnili širší cíle naší organizace. Musíme efektivně využívat zdroje, ale klíčem k úspěchu našeho týmu je zlepšení konstrukčních a inženýrských schopností. Těším se na spolupráci s Ajaem. Potřebujeme zajistit maximalizování našeho potenciálu – mojí touhou je soutěžit ve Formuli 1 se vším, co k tomu patří,“ prohlásil Haas.

Haas kromě toho informoval, že ačkoliv Komacu nemá v pozici hlavního inženýra nástupce, tým brzy jmenuje nového provozního ředitele se sídlem v Banbury. Jeho jméno není známo.

„Jsem samozřejmě velmi rád, že mám příležitost být šéfem týmu MoneyGram Haas F1 Team,“ uvedl v tiskovém prohlášení stáje Komacu. „Protože jsem v týmu od jeho debutu v roce 2016, svou vášní jsem investoval do jeho úspěchu ve Formuli 1. Těším se na interní vedení našeho programu a také jednotlivých oddělení při budování infrastruktury, která přinese lepší výkony na trati.“

„V poslední době jsme samozřejmě nebyli dostatečně konkurenceschopní, což nás všechny frustrovalo. Máme úžasnou podporu od Gena a našich partnerů. Chceme odrážet jejich nadšení lepším výkonem na trati. Máme skvělý tým lidí v Kannapolisu, Banbury a Maranellu a vím, že společně můžeme dosáhnout takových výsledků, jakých jsme schopni,“ uvedl japonský inženýr.