logo F1live.cz

Komacu stojí před velkou výzvou, domníva se Grosjean

Günther Steiner a Ajao Komacu
© LAT Images/Haas
Tomáš Masár
Tomáš Masár12. 1. 2024

Světem Formule 1 otřásla ve středu večer šokující informace: dosavadní šéf Haasy Günther Steiner končí ve funkci pro neuspokojivé výsledky a s okamžitou platností jej nahradí Ajao Komacu, který je formulové veřejnosti známý zejména jako někdejší závodní inženýr Romaina Grosjeana. Co říká Francouz na margo Japoncova povýšení?

Haas se poslední roky doslova jen ponevíral na ocase startovního pole. Není divu, že majiteli stáje Genemu Haasovi proto došla trpělivost a rozhodl se vyvodit důsledky. Američanův hněv a frustraci si odnesli snad dva nejvyšší postavení představitelé týmu – technický ředitel Simone Resta a „lodivod“ Günther Steiner.

Zatímco pozice šéfa technické sekce zůstává prozatím uprázdněná, Steiner už zná jméno svého nástupce. Je jím Ajao Komacu, bývalý závodní inženýr Romaina Grosjena. Francouze zpráva o povýšení svého „parťáka“ nenechala bez odezvy. Někdejší pilot Renaultu, Lotusu a Haasu pro média utrousil, že Japonec stojí před velkou výzvou.

„Stejně jako většině, ani mně neušly nejnovější novinky,“ vyslovil se v současnosti závodník série IndyCar. „Z Komacuho mám velkou radost, je to můj velmi dobrý kamarád. V nějaké míře jsem s ním spolupracoval ve všech 181 závodech, do kterých jsem v F1 nastoupil.“

„Jeho děti jsou ve stejném věku jako moje děti, takže jsme velmi dobří přátelé. Z jeho povýšení jsem nadšený. Stojí před obrovskou výzvou, mám z něho radost,“ zopakoval Grosjean.

Grosjean se na jedné straně těší z úspěchu svého dlouholetého kamaráda, ale na straně druhé soucítí s Güntherem Steinerem, který byl Francouzi přímo nadřízeným po většinu jeho kariéry.

„Nevím, co stálo za jeho odchodem. Neznám více detailů než vy, ale stejně přeji Güntherovi jen to nejlepší do další kapitoly života. Je určitě typem člověka, který disponuje spoustou nápadů a je všestranný. V první řadě se ale těším z Ajaa,“ dodal Grosjean.

Související zprávy