logo F1live.cz

Nedělám politiku, prohlásil Komacu po nástupu do funkce šéfa Haasu

Günther Steiner a Ajao Komacu
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 1. 2024

Nový šéf již úřaduje v Haasu. Po novém roce se kormidla v týmu po G üntherovi Steinerovi ujal japonský inženýr Ajao Komacu. Lze očekávat, že nyní dojde v americké stáji ke změně poměrů. Ačkoli je rodákovi z Tokia jasné, že jedinečného Tyrolana nenapodobní, prý se o to ani nebude pokoušet.

Majitel stáje Gene Haas uvedl jako jeden z důvodů jmenování bývalého hlavního inženýra stáje za nového šéfa právě jeho technické pozadí. Komacu není manažer, ale inženýr. Vedení doufá, že tímto krokem pomůže vzkřísit upadající vývoj.

Po Haasovi a Steinerovi se objevil na veřejnosti poprvé i nový šéf. Nečeká ho lehký úkol. V první řadě je téměř nemožné překonat takovou osobnost jako Günther Steiner, která navíc uvnitř týmu i v paddocku požívala obrovský respekt.

„Samozřejmě, že se nepokusím být dalším Güntherem Steinerem. Ve srovnání se mnou je velmi odlišná osobnost,“ řekl Komacu při prvním setkání s médii, které se uskutečnilo v továrně týmu v anglickém Banbury. „Nejsem tu proto, abych nahradil postavu Günthera Steinera. Jak víte, je to zcela odlišný člověk. Má úplně jiné silné a slabé stránky než já, takže se nesnažím být někým jiným.“

„Ví to i majitel týmu Gene Haas. Kdyby chtěl nahradit Günthera Steinera někým jako on, tak by nejmenoval mě. Pokud mi je známo, tak Gene chtěl něco odlišného. Pokusím se tedy být nejlepší verzí sebe samého, ne snažit se být někým jiným,“ řekl Komacu.

Ten dal jasně najevo, že pod jeho vedením se věci změní a bude se pracovat jinak. Sobě a svému týmu přitom stanovil jasný cíl. „Samozřejmě, soustředím se na zlepšení. Rád bych si myslel, že jsem dostatečně korektní a slušný. Jsem poměrně přímý a také transparentní a upřímný. Já politiku nedělám!“ prohlásil Ajao, který se svou asijskou mentalitou a inženýrským pozadím nemá výbavu obratného politika.

„Věřím, že se správným záměrem, jasnou motivací dostat z týmu to nejlepší, se tato zpráva dostane k lidem, co je posílí a spojí,“ dodal Komacu.

Jeho současný program je poměrně jednoduchý. Říká, že než sáhne ke změnám, musí se detailně seznámit se všemi silnými a slabými stránkami Haasu, aby lépe porozuměl tomu, co je potřeba udělat.

„Jedu do Itálie, abych se setkal se všemi designéry a inženýry, které tam máme. Potřebuji zlepšit své znalosti v této oblasti. Jaké jsou základní problémy? Jak to můžeme zlepšit? Mluvil jsem s některými lidmi tady, ale nemluvil jsem se všemi. Rád bych si počkal a promluvil si s každým. Potom dám všechny lidi dohromady a vytvořím celkový přehled,“ řekl japonský inženýr.

Související zprávy