logo F1live.cz

Stydí se Gene Haas za výsledky svého týmu? Nedivím se mu, odpovídá Komacu

Kevin Magnussen
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 1. 2024

Pro některé je desáté místo týmu Haas v minulé sezóně jen logickým vyústěním skutečností, že jde o finančně, personálně i technicky nejslabší celek ve Formuli 1. Pro majitele stáje Genea Haase jsou však tyto výsledky nepochopitelné a dokonce „ostudné“. Asi nepřekvapí, že nový šéf Ajao Komacu s ním souhlasí.

Co stojí za koncem Günthera Steinera na pozici šéfa Haasu? Podle nejrozšířenější verze rozdílné názory na fungování týmu a jeho budoucnost. Tyrolan podle všeho zastával názor, že bez rozsáhlejších investic, jaké v současnosti vykonávají i týmy středu pole jako AlphaTauri, Williams či Alpine, zůstane Haas odsouzený na chvost startovního pole.

Gene Haas však nemínil investovat a nemínil prodat minoritní podíl v týmu, aby získal prostředky na jeho modernizaci. Místo toho Steinera vyrazil a na jeho místo dosadil Ajaa Komaca, kterému nezbývá nic jiného, než s nedostatečným rozpočtem a infrastrukturou postopit nahoru.

„Jsem zahanben, že si s tím nedokážeme poradit lépe… Neexistuje důvod, proč bychom měli být až na desátém místě. Nerozumím, jak můžeme být poslední se vším tím vybavením a lidmi, které máme.“ Tak znějí asi dva nejznámější výroky majitele stáje Genea Haase, které vyslovil krátce po sesazení Steinera.

Nemůžeme se divit, že nový šéf Ajao Komacu hraje na jeho strunu. Ostatně, co jiného mu zbývá? I kdyby měl na věc jiný názor, prezentovat ho veřejně by v dané situaci nebylo ani trochu moudré. „Gene se v současnosti chce dostat z chvostu startovního pole,“ řekl japonský inženýr, kterého cituje Autosport.

„Viděli jste a slyšeli, jaký byl Gene nespokojený. Samozřejmě, kdo by byl spokojený s posledním místem? Je to hanba. Je to opravdu hanba. Podle mě je pozitivní, když je nespokojený s naším postavením. Lidé v týmu si alespoň nepomyslí: ‚Jsme poslední, ale nevíme, kam směřujeme, protože Gene nic neříká.‘ Zjevně si tedy nemohou myslet, že Gene je spokojený,“ říká Komacu.

„Ve skutečnosti to lidi v továrně motivuje. On to myslí vážně a chce zlepšit tým. Tak to pojďme udělat společně,“ dodal Japonec.

I když se americký podnikatel neúčastní na každé velké ceně svého týmu – ve skutečnosti se ukazuje spíše zřídka –, patří mezi majitele, kteří se o chod stáje zajímají prakticky každý den. Tlak na zlepšení týmu ze strany stoprocentního akcionáře vítá i nový šéf.

„Je velmi nadšený,“ řekl o majiteli stáje Komacu. „Nemusí nutně rozumět detailům fungování týmu Formule 1, ale alespoň mi dává jasný směr a říká, co od týmu chce. Mně je tak vše jasné.“

„Jak toho dosáhneme? To je už má úloha ve spolupráci se všemi kluky. Sám to nedokážu. Nemám v plánu to dělat sám. Potřebuji, aby všichni kluci táhli za jeden konec provazu, ale alespoň dobře vím, co ode mě chce Gene,“ dodal Komacu.

Související zprávy