logo F1live.cz

Našel Andretti šéfa neexistujícího týmu? Do služby se hlásí Otmar Szafnauer

Otmar Szafnauer
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík31. 1. 2024

Stará garda si už postupně nachází svá místa. Bývalý technický ředitel Alpinu Pat Fry je dnes technickým ředitelem Williamsu, sportovní ředitel Alan Permane se stal závodním ředitelem týmu RB, do MotoGP se vrátil Davide Brivio. Neznáme však další budoucnost bývalého šéfa Otmara Szafnauera. Ten však dává jasně najevo, že jeho mise ve Formuli 1 ještě neskončila.

Mohl by se z rumunského rodáka stát nový šéf týmu Andretti? Není to jen nějaká mediální spekulace, kterou vytvořilo nějaké logické uvažování, protože Szafnauer je bez práce a tým Andretti bez šéfa. Pro Motor Sport Magazine to potvrdil sám Otmar, který přiznal, že byl v kontaktu s Michaelem Andrettim.

„Bavil jsem se s Michaelem Andrettim, volal mi ještě před mým odchodem do týmu Alpine. Už tehdy jsem mu řekl, že bych mu rád pomohl,“ přiznal Szafnauer. „Nejprve se však musí dostat na startovní rošt. Bez toho mu mohu jen těžko pomoci. Pokud je přijmou, potom se budu bavit o mém příchodu, jak mohu jejich tým nastartovat a rozjet.“

Médii momentálně kolují zprávy o pokračujícím vývoji a náboru zaměstnanců potenciálního týmu. Ten ještě nemá definitivní zelenou od Formule 1, ale je jasné, že osobnost a bohaté zkušenosti se zákulisní politikou v osobě Otmara Szafnauera by se partě z Indiany velmi hodily. Za pokračování v přípravách, i když ještě nemají svou účast jistou, dostal Andretti pochvalu i od bývalého šéfa Alpinu či Aston Martinu.

„Ještě na začátcích týmu BAR jsem se naučil, že nemůžete začít od nuly, najmout 900 lidí a doufat, že za rok bude vše hotovo. Na trhu není dostatek dobrých lidí bez smlouvy v týmu Formule 1,“ říká Szafnauer.

„Možná to bude znít egoisticky, ale věřím, že jsem v Alpine odváděl dobrou práci a dělal jsem správné změny. Viděl jsem nové šéfy, kteří dělali změny jen proto, aby dělali nějaké změny. Chtěli ukázat majitelům, že něco dělají a provádějí pozitivní změny. Problém však byl, že často ani nerozuměli, jaké změny udělali. Když se ocitnete v nové situaci, jako já v Alpine, nejprve potřebujete dobře pochopit, co mají, co je dobré a co potřebuje změnu. Nemůžete to však udělat ze dne na den,“ řekl rumunský rodák.

„Vyšší vedení Alpinu chtělo úspěch rychleji, než ho bylo možné dosáhnout. Řekl jsem jim, co můžeme dosáhnout, ale oni jen odpověděli, že na to nemají čas. Zdálo se, že nerozumějí, kolik času potřebujete na změnu kultury, získání nových schopností a lidí, kteří nám chyběli,“ dodal Szafnauer frustrovaně.

Otmar tak zatím zůstává mimo Formuli 1. Doufá však, že ne nadlouho. Rád by se vrátil a zřejmě tak chce učinit co nejdříve. „Rád bych pokračoval, ale musí to být na pozici, kde se dají dobře uplatnit mé zkušenosti a dovednosti. Počítám, že mám před sebou ještě pět až sedm let,“ prohlásil.

„Možná mám o sobě příliš vysoké mínění, ale věřím, že stále mám schopnosti, které mi umožní sestavit dobrý a konkurenceschopný tým Formule 1. Rád bych se vrátil, ale kvůli mé smlouvě musím ještě pokračovat v povinné dovolené. Doufám, že už v roce 2024 to mohu udělat. Problém je, že jsem trochu netrpělivý,“ řekl Szafnauer.

Související zprávy