logo F1live.cz

Albon má podepsáno do konce roku 2025. Jezdec však odmítl potvrdit, že splní smlouvu.

Alex Albon
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 2. 2024

Platná smlouva ve Formuli 1 téměř nic neznamená. Daniela Ricciarda vyhodil McLaren přestože měl platnou smlouvu a Lewis Hamilton měl ve své smlouvě klauzuli, která mu umožnila se z ní vyvázat. Smlouva pilota F1 je neuvěřitelně složitý komplex povinností a ustanovení a v současnosti se hodně mluví o Alexu Albonovi, jehož budoucnost je spojována s několika top týmy.

Britsko-thajský závodník byl nejdříve spojován s Ferrari a když tam šokovali podepsáním Lewise Hamiltona, spekulace se okamžitě přesměrovaly na Mercedes. Tam se uvolnilo jedno lukrativní místečko a Albon, jako jedno z nejpříjemnějších překvapení sezóny 2023, se okamžitě stal kandidátem na jeho zaplnění.

ESPN přišlo během zimních měsíců se zprávou, že Albon žádá předčasné vyvázání se ze své smlouvy. Mezitím byl spojován s návratem do Red Bullu nebo s nástupem na místo Lewise Hamiltona v Mercedesu, kde ho čeká jeho dobrý kamarád George Russell. Při představení nového monopostu FW46 proto přišla řeč i na Alexovy smluvní závazky, které objasnil jeho šéf James Vowles.

„Alex podepsal smlouvu s Williamsem do konce roku 2025. To jsme podepsali,“ uvedl bývalý hlavní stratég Mercedesu. „O takových věcech nemám potřebu veřejně mluvit. Všechny zprávy, které jste viděli, tedy zvláště ta jedna, jsou v nejlepším případě spekulace některých jednotlivců.“

„Jak jsem již jednou řekl, naším úkolem ve Williamsu je vytvořit nové prostředí, které si zaslouží jezdec Alexova kalibru. Je to jednoduché. Alex je neuvěřitelný pilot, který si zaslouží závodit vpředu. Provedli jsme společně dobré rozhovory o tom, kam se chceme posunout směrem do budoucna,“ pokračoval Vowles.

„Chceme, aby naše společná cesta v tomto týmu trvala dlouho. Musíme si to zasloužit. Nemůžeme nic nechat na náhodu. Musíme světu ukázat, že nejsme starý Williams a že se nedíváme dozadu, ale neustále se posouváme vpřed,“ dodal šéf stáje.

Albon odmítl slíbit splnění smlouvy

Reakce Alexa Albona byla již trochu rezervovanější. Možná je pravda, že s týmem podepsal do konce roku 2025, ale to ještě nemusí nic znamenat. Smlouvy pilotů středu pole totiž obvykle obsahují různé výstupní klauzule pro případ zájmu top týmů a reakce britsko-thajského závodníka by tomu odpovídala.

Když dostal otázku, zda zůstane v týmu do konce sezóny 2025, odpověděl: „Uvidíme. Čas ukáže,“ odkázal Albon rezervovaně. „Plně se soustředím na rok 2024 a ať to tak i zůstane. Skutečný důraz kladu na to, abychom dosáhli pokroku a proto jsem zde. Realisticky řečeno, chci s týmem zůstat. Pokud bude Williams tam, kde ho chci vidět, tak to bude dlouhodobý závazek.“

Jeho šéf kromě toho dostal otázku, zda by byl ochoten uvolnit Albona ze smlouvy po vzájemné dohodě. Na to Vowles odpověděl, že jeho prvořadým úkolem je chránit zájmy Williamsu. „Zda bych mu stál v cestě? Mám na ramenou zodpovědnost za celý tým, to je pro mě nejdůležitější. Moje zodpovědnost se netýká jedné osoby, v tomto případě Alexa, ale celého týmu,“ řekl šéf Williamsu.

„Pokud by se nějaké rozhodnutí ubíralo tímto směrem, je to proto, že to mám v hlavě celkem urovnáno a učinil jsem rozhodnutí, která jsou správná pro dlouhodobé cíle týmu, a ne pro krátkodobé,“ dodal Vowles.

Související zprávy