logo F1live.cz

Bottasovou prioritou je Audi, ale jednat by byl ochoten s kýmkoli

Valtteri Bottas
© XPB/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 2. 2024

Mezi jezdce, kterým končí smlouva po skončení sezóny 2024, patří i Valtteri Bottas. Finský závodník v Mercedesu vždy podepisoval roční kontrakty. Se Sauberem podepsal tříletý kontrakt, a tak si mohl užívat luxus v podobě dlouhodobé smlouvy. Ve své kariéře chce určitě pokračovat, přičemž nedávno se uvolnilo jedno místo i v jeho bývalém týmu.

Valtteri Bottas v Sauberu ztratil část ze svého předchozího lesku. Řekněme to tak, že nezklamal, ale ani neohromil. Ozývá se mnoho hlasů, podle kterých by měl po sezóně 2024 ve Formuli 1 skončit, nikoli na vlastní přání, ale jednoduše pro nedostatek zájmu o jeho služby.

Nedostatkem zájmu však rozhodně netrpí jeho bývalý týmový kolega Lewis Hamilton, který minulý týden odpálil bombu přestupem do Ferrari. „Nikdy by mě ani nenapadlo, že se to stane, ale jsem za něj šťastný. Dobré pro něho,“ řekl Bottas, který i po svém odchodu z Mercedesu nadále udržuje přátelské vztahy s bývalým týmovým kolegou.

„Myslím si, že ho čeká velká výzva. Jsem si jistý, že je pro něho velkou motivací přivést Ferrari zpět na vrchol. To je docela super. Směrem do budoucnosti to na jezdeckém trhu způsobí určité pohyby, což je dobré pro celý sport a pro jezdce,“ dodal Bottas.

Jelikož sám v posledních dvou letech v Sauberu svými výkony příliš neohromil, jeho jméno chybí v užším seznamu potenciálních nástupců Lewise Hamiltona v Mercedesu. Bottas bude po skončení této sezóny také bez smlouvy. Pro něj je důležitá informace, která loni kolovala v několika médiích, že Audi chce své jezdce v Sauberu už v roce 2025. Je proto možné, že německá automobilka vstoupí do přestupového kolotoče už v tomto ročníku.

„Není tajemstvím, že jsem den před Lewisovým přestupem byl v Brackley, ale ne ve fabrice Mercedesu. Měl jsem tam nějaké jiné povinnosti,“ řekl Bottas, kterému by měla smlouva zakazovat návštěvy továren konkurenčních týmů.

„Ne, s Totem jsme ještě netelefonovali. Zda bych se vrátil? Nuže, samozřejmě, mou prioritou a závazkem je projekt Audi, který je mým cílem, ale pokud by se to nepodařilo, neexistuje tým, do kterého bych nešel. Mám však uspořádané své priority,“ prohlásil Bottas.