logo F1live.cz

The Race má jasno: Plán A Mercedesu se jmenuje Andrea Kimi Antonelli

Andrea Kimi Antonelli
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 2. 2024

Dvě nejpalčivější otázky v současné Formuli 1 jsou: jak dopadne vyšetřování Christiana Hornera a kdo nahradí Lewise Hamiltona v Mercedesu? Odpověď na tu první se pravděpodobně dozvíme dříve, ale kromě intenzivního vyšetřování v Red Bullu probíhají i jednání Tota Wolffa s manažery pilotů.

Fanouškovské průzkumy mluví jasně – Hamiltona by měl ve Mercedesu nahradit Fernando Alonso. Jak to ale bývá, není to vůbec tak jednoduché. Svět v pondělí obletěla fotografie jeho manažera Flavia Briatoreho, jak sedí u kávičky s Totem Wolffem. Bude ale Mercedes ochoten investovat do španělského závodníka, který během sezóny 2025 oslaví své 44. narozeniny?

Podívejme se na to prakticky. Pokud monopost W15 nebude v nadcházející sezóně konkurenceschopný a nebude bojovat o vítězství, jaký smysl má investovat do sezóny 2025? V takovém případě je lepší zaměřit se na rok 2026 a myslet dlouhodobě. Tím pádem ztrácí investice do Alonsa smysl.

Španělský matador se při představení nového monopostu snažil prodat a připomněl, že je jediným mistrem světa na startovním roštu bez smlouvy na rok 2025. Renomovaný portál The Race a jeho reportér Mark Hughes si myslí, že Alonso rozhodně není bez šance.

„Pokud Alonsa nepřesvědčí Aston Martin, má reálnou šanci v Mercedesu? Určitě ano. Podle toho, co víme, ale není plánem A Mercedesu. V současnosti je ale určitě alespoň plánem B tohoto týmu,“ uvedl Hughes.

„Portál The Race je pevně přesvědčen, že plán A Mercedesu se jmenuje Andrea Kimi Antonelli. Tento sedmnáctiletý mladík se chystá na svou první sezónu ve Formuli 2 a je součástí jezdeckého programu svého týmu již pět let,“ uvádějí Britové.

Podle The Race panuje v Mercedesu pocit, že Antonelli je „novým Verstappenem“ a když Toto Wolff už v kariéře propásl možnost podepsat smlouvu se šestnáctiletým Maxem Verstappenem, tentokrát už nechce váhat. „Toto Wolff by nerad zopakoval stejnou chybu,“ avizuje The Race. „Pokud se Antonellimu bude v této sezóně ve F2 dařit podle očekávání, je velmi pravděpodobné, že rovnou nahradí Hamiltona.“

„Před Hamiltonovým přestupem do Ferrari existoval neformální plán, podle kterého měl Antonelli strávit dva roky v týmu Williams, který je zákazníkem Mercedesu, před přechodem do hlavního týmu. Mezitím měl úzce spolupracovat se stájí z Brackley na simulátoru, technických poradách a pod. Něco podobného před svým příchodem absolvoval i George Russell,“ uvedl Hughes.

Na stole jsou tedy dva plány. Podle prvního nastoupí v roce 2025 do týmu čerstvě plnoletý rodák z Bologne Andrea Kimi Antonelli, podle druhého umístí Mercedes Antonelliho do Williamsu a mezeru vyplní krátkodobou smlouvou s Alonsem.