logo F1live.cz

McLarenu přijdou další trumfy. Tento rok chceme vyhrávat, avizuje Zak Brown

McLaren MCL38
© McLaren Media Centre
Milan Kubala
Milan Kubala14. 2. 2024

Černým koněm sezóny 2023 se stal McLaren, který je odhodlaný pokračovat se stejným nasazením i tento rok. Šéf týmu Andrea Stella avizuje, že stáj už teď naplno rozjela svůj sezónní vývoj, a Zak Brown mluví o prvních vítězstvích. Fanoušci britské stáje se očividně mají na co těšit.

Příznivci techniky si po zveřejnění prvních záběrů McLarenu MCL38 nepřišli na své. Na obrázcích totiž nebylo mnoho vidět. Jedním důvodem je, že papájoví nechtějí zbytečně odhalovat svá tajemství konkurenci, ale druhým důvodem je i fakt, že tato verze monopostu ještě nedisponuje všemi vychytávkami, které McLaren chystá.

Šéf týmu Andrea Stella po představení auta prozradil, že ani na okruhu v Silverstone neuvidíme McLaren v konečné podobě. V továrně totiž vznikají další komponenty, které posunou auto vpřed.

“Tento rok chceme navázat na naše loňské tempo, ale jsme realisté a víme, že každý tým dosáhl pokroků a svůj monopost pro rok 2024 dostal do konkurenceschopnější formy,” nechal se slyšet Andrea Stella. “Z hlediska infrastruktury, personálu a kultury už máme vše na svém místě, a tak pokračujeme a stavíme na odvedené práci, abychom se vrátili na čelo.”

“Náš tým během zimy odvedl dobrou práci. Jsme sebevědomí, že můžeme skvěle vystartovat, ale zároveň nás před startem sezóny čeká ještě pár důležitých úkolů,” avizuje další balíček vylepšení. “Na autě je několik inovací, ale na našem představovaném monopostu ještě nejsou hotové všechny věci, kterým jsme se chtěli věnovat. Na tyto oblasti se soustředí náš sezónní vývoj, který je už v plném proudu.”

Andrea Stella neprozradil, zda chybějící trumfy na monopostu uvidíme už před prvním závodem v Bahrajnu. Je však zřejmé, že v McLarenu věří svým schopnostem a sezónnímu vývoji, vždyť už tento rok chtějí sbírat vítězné trofeje.

“Máme dobrý pocit. Byla to dobrá zima a s vývojem jsme spokojeni,” řekl pro Sky F1 Zak Brown. “Nikdy nejste úplně spokojeni, ale myslím, že muži a ženy v McLarenu mohou být spokojeni s fantasticky odvedenou prací.”

“Máme pocit, jako bychom pokračovali v našem vývojovém tempu, které jsme předvedli ve druhé polovině loňského roku. Pokud jsou naše data přesná, myslím, že bychom měli startovat celkem silně. Samozřejmě, nevíte, co udělá konkurence, ale my určitě cítíme krok vpřed,” pochválil stáj generální ředitel značky.

McLaren v uplynulém roce obsadil čtvrté místo konstruktérského šampionátu, ale kdybychom brali v úvahu jen druhou polovinu roku, zjistili bychom, že Woking byl druhým nejsilnějším celkem ve startovním poli.

Jaká má Zak Brown očekávání od blížící se sezóny? “Naše naděje, naše cíle a naše ambice říkají, že určitě uděláme krok vpřed. Loni jsme v šampionátu skončili na čtvrtém místě, ale ve druhé polovině roku jsme byli druhý-třetí nejsilnější tým. Naší ambicí je posunout se dál.”

“Nevidíme žádný důvod, proč bychom nemohli pokračovat v tomto vývojovém tempu, proč bychom od určitého momentu nemohli vyhrávat. Naší ambicí je množství pódií a i nějaká vítězství. Až čas ukáže, zda jsme dostatečně rychlí a co vlastně předvedla konkurence,” poukázal na důležitou neznámou proměnnou.