logo F1live.cz

Alonso v kvalifikaci překvapil sám sebe: Nečekal jsem, že budeme tak konkurenceschopní

Fernando Alonso
© X/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 3. 2024

Aston Martin před oběma McLareny, to je jeden z méně očekávaných výsledků páteční kvalifikace v Bahrajnu. Fernando Alonso však opět ukázal, že papírové předpoklady nejsou vždy nejlepším sluhou. Španělský matador dostal svůj Aston Martin do třetí řady a před sebou bude mít jen oba Red Bully, obě Ferrari a Mercedes George Russella. Po skončení kvalifikace proto vypadal docela spokojeně.

Alonso byl po skončení druhé části kvalifikace o čtyři desetiny rychlejší než Lance Stroll, takže zatímco pro Kanaďana páteční program skončil, jeho týmový kolega opět zvedl vlajku Aston Martinu. Dvojnásobný šampion měl v závěrečné části k dispozici jen jednu čerstvou sadu měkkých pneumatik, ale z tohoto jediného pokusu vytěžil opravdu maximum a v sobotu odstartuje do závodu ze šestého místa.

“Je to skvělý pocit,” řekl po skončení kvalifikace Alonso pro televizi Sky. “Upřímně, nečekal jsem, že budeme tak konkurenceschopní. Předsezónní testy byly ok, ale myslím si, že naše tempo nebylo na úrovni nejlepších. Ve volných trénincích jsme byli konkurenceschopní, ale už v minulém roce jsme zjistili, že v trénincích jedeme s odlišnými motorovými módy, nebo něco podobného, a potom kvalifikace nabídla o něco realističtější obraz.”

“Je absolutně nečekané, že jsme bojovali s nejlepšími a ocitli jsme se v jedné desetině s Ferrari,” dodal Fernando, kterému to dává dobré naděje směrem do sobotního závodu. Lewis Hamilton a McLareny za ním budou mocně tlačit, aby se dostali směrem dopředu, ale kdo ví, Aston Martin možná nečeká defenzivní jízda.

“Myslím si, že to bude náročné, protože pole je velmi vyrovnané. Jet v tak vyrovnané skupině aut dá zabrat pneumatikám ještě více než obvykle. Je to první závod a řekl bych, že pro všechny je to trochu otazník. Získáme odpovědi na pár otázek, ale zatím nevíme,” řekl Alonso.

Jeho týmový kolega Lance Stroll jako obvykle zaostával a jako obvykle byl ve svých vyjádřeních velmi stručný. Minimálně Júki Cunoda a Nico Hülkenberg před ním se zdáli být zdolatelní. Kanadský závodník však po kvalifikaci poznamenal, že v pátek v Bahrajnu neměl zvlášť velké štěstí.

“Z auta jsem měl celkem dobrý pocit, ale pole je velmi vyrovnané a o mnoho víc se z toho nedalo vymáčknout. Ve skutečnosti jsem byl v Q1 rychlejší než v Q2. Narazil jsem na provoz, což mě stálo pár desetin a to byl důležitý faktor,” řekl stručně Stroll.

Související zprávy