logo F1live.cz

Oficiálně! Audi se stalo stoprocentním vlastníkem Sauberu

Audi, ilustračné
© Audi
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 3. 2024

Máme oficiálně potvrzeno to, co motoristická média avizovala před startem saúdskoarabského víkendu. Německá automobilka Audi to se svým projektem ve Formuli 1 myslí smrtelně vážně a potvrdila to i posledním krokem, když oficiálně převzala všechny podíly závodního týmu Sauber. Nic již tím pádem nebrání vstupu nové tovární stáje do Formule 1.

Audi ve svém oficiálním tiskovém prohlášení potvrdilo, že dozorčí rady společností Audi AG a Volkswagen AG schválily kompletní převzetí společnosti Sauber Group. Novým „odpovědným vedoucím“ projektu Audi ve F1 se stal Oliver Hoffmann, bývalý generální ředitel automobilky a velký zastánce tohoto projektu. Oficiálně se z něj stal předseda představenstva Sauber Group, zatímco dosavadní generální ředitel Sauberu Andreas Seidl se stal generálním ředitelem Audi F1 Team a tím pádem i, jak ho automobilka nazvala ve svém stanovisku, „tváří závodního týmu Audi“.

Němci očividně mají v úmyslu zahnat všechny mraky, které doprovázely jejich závodní tým v dosavadním období. Hodně se spekulovalo, že Audi si to se svým projektem rozmyslelo. Hodně se o novém továrním týmu nemluvilo, zástupci automobilky většinou mlčeli a zpochybňovala se i úroveň připravenosti nového projektu.

Je možné, že Audi skutečně bude v roce 2026 o krok nebo dva pozadu, ale teď padlo v Ingolstadtu rozhodnutí „posílit svůj závazek ve Formuli 1 a urychlit přípravy na sezónu 2026“, což zní celkem jednoznačně. „Audi plánuje získat 100procentní podíl ve skupině Sauber. Oliver Hoffmann bude jako generální zástupce zodpovědný za celkový program Audi ve Formuli 1. Andreas Seidl bude jako generální ředitel týmu Audi F1 zodpovědný za realizaci projektu F1, jakož i za řízení týmu Audi F1,“ odhalili Němci svou vedoucí strukturu v oficiálním stanovisku.

Od roku 2022, kdy automobilka oficiálně oznámila svůj plán na vstup do F1, se mluvilo o převzetí většinového vlastnického podílu v Sauberu, nikoliv o výhradním vlastnictví. Podle dostupných informací mělo Audi odkoupit 75procentní podíl, zbytek měl zůstat v rukou současného vlastníka a švédského miliardáře Finna Rausinga, který tým odkoupil prostřednictvím své společnosti Islero Investments AG.

„Audi plánuje převzít 100 procent akcií společnosti Sauber Holding AG. Se současným většinovým akcionářem Islero Investments AG, který tuto změnu plně podporuje, byla dosažena příslušná dohoda,“ potvrdilo Audi.

„Děkuji Gernotu Döllnerovi a Oliverovi Hoffmannovi za jejich důvěru a těším se, že jako generální ředitel Audi F1 povedu vysoce motivovaný tým Audi do Formule 1. Máme jasný plán, jak se chceme stát konkurenceschopnými v Hinwilu i v Neuburgu. Máme ambiciózní cíle. Jejich realizace probíhá a ještě ji urychlíme díky úplnému převzetí společnosti Sauber,“ uvedl nový generální ředitel Audi Andreas Seidl.

Oliver Hoffmann k této zprávě mimo jiné uvedl: „Motoristický sport, zejména Formula 1, je mou velkou vášní. Jsem přesvědčen, že spojením odpovědností a převzetím 100 procent skupiny Sauber ještě více urychlíme naše přípravy na start v roce 2026. Jsem rád, že se nám podařilo zajistit služby Andrease Seidla jako generálního ředitele týmu Audi F1. Je to přesně ten správný člověk pro náš ambiciózní plán. Díky svým bohatým zkušenostem na vedoucích pozicích v týmech Formule 1 a v automobilkách se bude významně podílet na projektu Audi ve F1.“