logo F1live.cz

Norris vysvětlil strategii, Piastri je šťastný

Oscar Piastri
© X/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl10. 3. 2024

McLaren zažil svý dosud nejlepší závod v Džiddě, kde se mu historicky až tak nedařilo. Britský tým odchází se 16 body a v Poháru konstruktérů je po úvodních dvou podnicích třetí před Mercedesem. Tým dnes pilotům rozdělil strategii.

Při safety caru totiž byly oba McLareny těsně za sebou, přičemž jako první zastavoval Oscar Piastri. I z důvodu možného zdržení při provozu v boxové uličce či při dvojité zastávce, a snad i při snaze vyzkoušet něco jiného, zůstal Lando Norris na trati.

Připsal si tedy pár kol ve vedení, a na střední směsi si držel dobré tempo. Pro lepší výsledek však potřeboval další safety car či jiné nepředvídatelné okolnosti, které však již nepřišly.

„Trochu jsme riskovali. Věřili jsme v další safety car či něco podobného, ale nic nepřišlo. Zkusili jsme to. Mohli jsme zastavit se všemi ostatními, ale mysleli jsme si, že vyzkoušíme něco jiného, co mohlo fungovat. Ale nestalo se, někdy to tak je,“ řekl Lando Norris, který však nebyl zklamaný či naštvaný. Dlouho se držel na čelních příčkách, měl dobré tempo a nakonec získal čtyři body, když v závěru nedostihl Olivera Bearmana, ale udržel za sebou Lewise Hamiltona.

„I tak jsem šťastný, protože auto dnes bylo dobré. Přišli jsme o pár bodů, ale udělali jsme, co jsme mohli. Jsme prakticky stejně rychlí jako Mercedes či Aston Martin. Avšak Red Bull a Ferrari jsou už daleko vpředu,“ doplnil britský pilot.

Mimochodem, Lando Norris má po úvodních dvou podnicích na kontě 12 bodů. V minulé sezóně potřeboval osm závodů, aby se dostal na tento počet…

Oscar Piastri na začátku pěkně předjel Fernanda Alonsa, a trpělivou jízdou získal cenné čtvrté místo. Jak na svých sociálních sítích žertovně uvedl, po dnešku bude expertem na zadní křídlo Mercedesu. Dlouho se totiž vozil za Lewisem Hamiltonem, kterého nikdy nepředjel. McLaren vsadil na vyšší přítlak, což mu pomáhalo v zatáčkách, ale trpěl na maximální rychlosti.

„Tohle je asi nejvíce, co jsme mohli dosáhnout. Z Džiddy proto odcházím velmi šťastný. Na začátku jsem předjel Fernanda, ale pak jsem dlouho zůstal uvězněný za Lewisem. Jakmile zabočil do boxů, bylo to už ok. Ukázali jsme věci, které potřebujeme trochu zlepšit, dnešní výsledek bylo naše maximum,“ prohlásil Oscar Piastri.

Australana nejbližší čeká domácí závod. „Těším se. Půjdu domů a strávím pár dní s rodinou. Zvyknu si na časový posun, a pak mě čeká domácí závod,“ doplnil 22letý rodák z Melbourne.

Související zprávy