logo F1live.cz

Ferrari je slušný krok před námi, zní před Austrálií z McLarenu

Oscar Piastri
© X/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 3. 2024

Jaké je aktuální rozložení sil na startovním roštu? V minulé sezóně ukázalo až pět týmů potenciál na pravidelná umístění na stupních vítězů. Těchto pět týmů máme v nejlepší desítce i nyní, ale pravda je, že se mezi nimi objevily výkonnostní mezery. Přiznal to i pilot McLarenu Oscar Piastri, podle kterého bojuje jeho tým momentálně s Mercedesem o celkové třetí místo.

Red Bull je jasně v čele se dvěma double, Ferrari je se ztrátou za nimi s dvěma třetími místy, následuje McLaren a Mercedes a status pátého nejrychlejšího týmu patří zatím Aston Martinu. Takové je podle všeobecného názoru aktuální rozložení sil na startovním roštu.

Do nové sezóny jsme vstupovali s nemalými očekáváními, ale na začátku roku se jasně potvrdila dominance Red Bullu a solidní výkonnost Ferrari, kteří mají před ostatními větší či menší náskok. Samozřejmě, situace může z okruhu na okruh oscilovat, ale ani pilot McLarenu Oscar Piastri na domácí velké ceně neočekává, že by jeho tým mohl ohrozit dvojici nejlepších.

„Když máme být realističtí, tak ano, v současnosti pravděpodobně bojujeme o celkové třetí místo. Myslím si, že aspoň v Saúdské Arábii jsme byli o krok blíže k Ferrari, ale v současnosti na ně nestačíme,“ řekl novinářům ve svém rodném Melbourne Oscar Piastri.

„Řekl bych tedy, že momentálně bojujeme s Mercedesem. Doufáme, že v pozdější části roku se posuneme blíže k čelu, ale v současnosti… nechci lidem doma dávat iluze, ale opravdu si myslím, že na cokoli lepšího než páté místo potřebujeme pomoc štěstí,“ dodal domácí miláček.

Přidal se k němu i jeho týmový kolega Lando Norris. Ten má zatím v této sezóně na kontě šesté a osmé místo, což jen podtrhuje Piastriho slova o aktuální výkonnosti McLarenu. Souhlasí s ním i Lando, podle kterého rychlost monopostu MCL38 momentálně nestačí na Ferrari.

„Řekl bych, že ne,“ odpověděl Norris na otázku, zda bude McLaren v Austrálii hrozbou pro Ferrari. „Myslím si, že jsou o slušný krok před námi. V kvalifikaci jim podle mě nejsme na míle vzdáleni, v závodu se pole pravděpodobně roztáhne o něco více. Toto je možná trať, na které Ferrari dokáže být konkurenceschopné i v porovnání s Red Bullem.“

„Těžko říci, ale kolo na této trati je krátké, takže to asi bude těsné. Myslím si, že všichni se mohou těšit na vzrušující závod a vzrušující kvalifikaci. Doufáme, že můžeme patřit k těm, kteří se budou tlačit dopředu,“ dodal s nadějí Norris.