logo F1live.cz

Nedovolím, aby druzí diktovali můj osud, říká Alonso

Fernando Alonso
© LAT/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 3. 2024

Postaví se na start sezóny 2025 i Fernando Alonso? A pokud ano, v barvách kterého týmu ho uvidíme? Španělský matador patří k nejzajímavějším artiklům na přestupovém trhu a nemá pro rok 2025 platnou smlouvu. Po přestupu Lewise Hamiltona začaly dotěrné otázky o budoucnosti pilotů jaksi brzy, ale Alonso uklidňuje přítomné, že ještě neví, zda vůbec bude pokračovat v kariéře.

Dvojnásobný mistr světa dal na začátku roku jasně najevo, že se rozhodne, zda bude pokračovat, až poté si vybere z nabízených možností. Velmi touží například po návratu na Rallye Dakar a nechává zájemce čekat. Musíme přitom počítat s možností, že se rozhodne úplně odejít z Formule 1.

„Když chcete být tvůrcem svého vlastního osudu, někdy vám to prospěje, jindy vám to ublíží, ale já jsem vždy byl takový,“ prohlásil Alonso před novináři v Austrálii. „Já rozhodnu, kdy přestoupím, kdy se připojím k týmu, kdy odejdu z F1 a kdy se vrátím. Nyní se musím rozhodnout, co budu dělat v příštím roce.“

„Nebudu se dívat, co dělají ostatní a já rozhodnu o mém osudu. Udělám to podle sebe, ať už se rozhodnu správně, nebo špatně. Vždy jsem takový byl,“ odkázal jednoznačně španělský veterán.

Alonso v Džiddě naznačil, že rozhodnutí by mohlo přijít již v následujících týdnech. V Austrálii dodal, že nemá žádné novinky a za těch pár dní nedošlo k žádnému posunu. Priority jsou prý nyní jinde. „Nic se moc nezměnilo a v následujících týdnech se ani nezmění,“ pokrčil rameny rodák z Ovieda.

„Možná nechci čekat až do léta, protože by to nebylo fér vůči mně a mému týmu, kdyby museli hledat další možnosti. Nechci to však ani uspěchat a rozhodovat se, když ani hlava nemyslí na další rok. Hlava se nyní soustředí na věci, které chci s autem vyzkoušet po prvních závodech. Je to tak vzrušující, že nechci myslet na další rok,“ řekl Alonso.

Ten však přece jen alespoň trochu potěšil Aston Martin, když řekl, že pro něj a jeho kariéru je prioritou tento tým. „Když se rozhodnu, jako první půjdu do kanceláře Aston Martinu. To je moje priorita a má loajalita patří tomuto týmu. Jsem jim vděčný za příležitost, kterou mi dali před dvěma lety. Pokud se nedohodneme, potom se budu dívat jinam, ale to je pro mě až druhá možnost,“ vysvětlil Fernando.

Související zprávy