logo F1live.cz

Alonsovi v závěrečném pokusu chyběla sebedůvěra: Nebyli jsme až tak rychlí

Fernando Alonso
© Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 3. 2024

Zlatý standard Aston Martinu. Tento tým je z hlediska umístění velmi konzistentní. V porovnáních a analýzách se monopost AMR24 ukazuje jako pátý nejrychlejší a deváté a desáté místo v australské kvalifikaci je toho dokonalým důkazem. I když je třeba jedním dechem dodat, že tento tým v sobotu neudělal všechno perfektně.

Lance Stroll svým závěrečným zlepšením poslal „na hanbu“ Lewise Hamiltona a kompletoval další dvojitý postup do Q3 v podání Aston Martinu. V Q3 jsi jeho týmový kolega zřejmě zavzpomínal na účast na Rallye Dakar a v šesté zatáčce předvedl efektní, ač neúmyslný, průjezd štěrkovou zónou jako vystřižený z Rallye Akropolis.

To jsou asi dva nejzajímavější momenty z kvalifikace Aston Martinu. Stroll v Q3 vsadil na jeden pokus a protože Alonso si přeskákal přes štěrk, ukořistil kanadský závodník vzácný kvalifikační triumf v interním souboji s týmovým kolegou. Oba se v neděli postaví do páté řady za Júkiho Cunodu a George Russella.

„Nejsem si jistý, jestli jsme byli tak rychlí,“ řekl ohledně možného lepšího umístění v Q3 Fernando Alonso. „Ve srovnání s prvními dvěma velkými cenami jsme tento víkend měli být méně konkurenceschopní. Pamatuji si, že v Džiddě jsem byl první v prvním tréninku a druhý ve třetím. Tady v Austrálii jsme neměli takové tempo.“

„Při hledání vyvážení auta a důvěry je to složitější víkend. V Q3 jsem udělal chybu v šesté zatáčce, takže ten první pokus putoval do koše. Při druhém pokusu na čerstvých pneumatikách mi chyběla sebedůvěra a důvěra v auto, abych na to pořádně zatlačil. Je to trochu škoda a je mi to líto, ale doufám, že to ještě mohu napravit,“ řekl Alonso.

Těžko říci, kam by se mohl se svým Aston Martinem posunout v nedělním závodě. Monopost AMR24 se v dosavadním průběhu ukazoval spíše jako kvalifikační stroj, podobně tak RB Júkiho Cunody před ním, ale za sebou budou mít i Lewise Hamiltona na Mercedesu, takže to bude zajímavé porovnání.

„Je to velmi vyrovnané mezi třemi nebo čtyřmi týmy. Závodní tempo bude záviset na pneumatikách a jejich drolení, které potřebujete dostat pod kontrolu, což bylo tento víkend téma. To bude klíčové, takže si držme palce, aby nás čekal dobrý závod zakončený dvojitými body,“ řekl s nadějí Alonso.

Jeho týmový kolega Lance Stroll před novináři jako obvykle řekl v podstatě nic. „V Q3 to se sílícím větrem bylo složitější. Ze závodního tempa mám dobrý pocit, takže uvidíme, co dokážeme v neděli,“ zněla jeho slova v

To jsou asi dva nejzajímavější momenty z kvalifikace Aston Martinu. Stroll v Q3 vsadil na jeden pokus a protože Alonso si přeskočil přes štěrk, ukořistil kanadský závodník vzácný kvalifikační triumf v interním souboji s týmovým kolegou. Oba se v neděli postaví do páté řady za Júkiho Cunodu a George Russella.

„Nejsem si jistý, jestli jsme byli tak rychlí,“ řekl ohledně možného lepšího umístění v Q3 Fernando Alonso. „Ve srovnání s prvními dvěma velkými cenami jsme tento víkend měli být méně konkurenceschopní. Pamatuji si, že v Džiddě jsem byl první v prvním tréninku a druhý ve třetím. Tady v Austrálii jsme neměli takové tempo.“

„Při hledání vyvážení auta a důvěry je to složitější víkend. V Q3 jsem udělal chybu ve šesté zatáčce, takže ten první pokus putoval do koše. Při druhém pokusu na čerstvých pneumatikách mi chyběla sebedůvěra a důvěra v auto, abych na to pořádně zatlačil. Je to trochu škoda a je mi to líto, ale doufám, že to ještě mohu napravit,“ řekl Alonso.

Těžko říci, kam by se mohl se svým Aston Martinem posunout v nedělních závodech. Monopost AMR24 se v dosavadním průběhu ukazoval spíše jako kvalifikační stroj, podobně tak RB Júkiho Cunody před ním, ale za sebou budou mít i Lewise Hamiltona na Mercedesu, takže to bude zajímavé porovnání.

„Je to velmi vyrovnané mezi třemi nebo čtyřmi týmy. Závodní tempo bude záviset na pneumatikách a jejich drobení, které potřebujete dostat pod kontrolu, což bylo tento víkend téma. To bude klíčové, takže si držme palce, aby nás čekaly dobré závody zakončené dvojitými body,“ řekl s nadějí Alonso.

Jeho týmový kolega Lance Stroll před novináři jako obvykle řekl v podstatě nic. „V Q3 to se sílícím větrem bylo složitější. Ze závodního tempa mám dobrý pocit, takže uvidíme, co dokážeme v neděli,“ zněla jeho slova v pozávodním rozhovoru.

Související zprávy