logo F1live.cz

Russell má na zisk titulu ještě čas. Vždyť i Verstappen se načekal sedm let, připomíná Brit

George Russell
© Twitter/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár27. 12. 2023

Skutečnost, že se George Russell po přestupu do Mercedesu nezapojil do boje o titul, britského závodníka dvakrát netěší. Rozhodně však nehází flintu do žita. Koneckonců, vždyť i takový Max Verstappen se stal šampionem až po sedmi letech v F1. Když neprotekla miska trpělivosti Nizozemci, nehodlá nikam spěchat ani Russell.

George Russell je obecně považován za jeden z největších talentů nastupující generace. Není proto nic zvláštního na tom, že pomýšlí nad vítězstvím v šampionátu. Samotný talent ale někdy nestačí, bez dostatečně konkurenceschopného monopostu ničeho nedosáhnete. Nadanými závodníky disponuje i takový McLaren či Ferrari, které však hrají za rovnou s Mercedesem pouze druhou ligu. V té první se totiž v současnosti pohybuje výlučně Red Bull.

„Všichni chceme vyhrávat a zapojit se do boje o vítězství v šampionátu,“ prohlásil Russell pro Motor Sport Magazine. „Nemám tím na mysli pouze 2000 lidí, kteří pracují pro Mercedes, ale i tisíce zaměstnanců Ferrari, McLarenu a všech ostatních týmů na startovním roštu. Každý z týmů chce bojovat o vítězství, ale (v současnosti to) dokáže pouze jeden tým (Red Bull). Je to smutná realita Formule 1.“

I když současná nadvláda Red Bullu Russella pořádně frustruje, uvědomuje si, že na zisk titulu má ještě dostatek času. Stále má jen 25 let a za ideálních podmínek může ve Formuli 1 strávit dalších patnáct, případně více let.

„Mám 25 let a když se tak dívám na Fernanda Alonsa, domnívám se, že mám před sebou ještě dobrých patnáct let. Kromě toho, i takový Max Verstappen se zapojil do boje o titul asi až ve své sedmé sezóně.“ Vítěz loňské Velké ceny Sao Paula je proto připraven si na svou šanci pod sluncem počkat – stejně jako několik dalších nadaných pilotů.

„Musím jednoduše vydržet, i když je to frustrující. Ve stejné pozici jako já jsou však i další skvělí jezdci – například Charles (Leclerc) nebo Lando (Norris). Ve stejné situaci se také nacházel i Max, a to před rokem 2020 před přibližně čtyřmi nebo pěti lety. Nejsem proto ze svého současného postavení příliš zatrpklý. Samozřejmě bych byl rád, kdyby štěstí zahrálo v můj prospěch, ale můj čas ještě přijde.“

Platí však, že když bude mít Russell jednoho dne k dispozici vítězný monopost, bude si muset počínat o poznání lépe než v uplynulé sezóně. V roce 2023 se totiž Brit dopustil několika individuálních chyb, kterých si je sám dobře vědom.

„Chtěl jsem toho v této sezóně samozřejmě dosáhnout mnohem víc. Bez ohledu na vítězství, v tomto roce jsem mohl získat sedm nebo osm pódií. Z toho, že jsem jich připsal jen několik, jsem zklamaný,“ přiznal Russell.