logo F1live.cz

Steiner radí Haasu investovat: Tento obchodní model je už možná zastaralý

Günther Steiner
© Twitter/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 1. 2024

Jaký bude Haas bez Günthera Steinera? A čeká ho vůbec nějaká budoucnost? Z dnešního pohledu je těžké to posoudit, ale nemusíme být géniové, abychom pochopili, že potřebuje investice. Podle všeho jde stále o nejmenší a nejchudší tým a v tomto sportu rozhodují peníze a infrastruktura, nejen technická, ale hlavně lidská.

Když skončíte v Poháru konstruktérů na posledním místě, je jasné, že něco musíte změnit a mnoho věcí neděláte správně. Často jsou však největším problémem peníze. I když majitel týmu Gene Haas tvrdí, že má špičkovou infrastrukturu, realita je pravděpodobně mnohem krutější. Stáj z Banbury se nyní nachází na rozcestí a nikdo netuší, co bude dál.

„Nevím, jestli se chystají změnit svůj přístup, nebo ne,“ řekl dnes již bývalý šéf Günther Steiner na Autosport International Show. „Formule 1 se velmi změnila. Podívejte se na náš obchodní model, který jsme aplikovali před deseti lety, když jsme ve Formuli 1 začínali, a potom se podívejte, jak moc Formule 1 za ten čas vyrostla a jak moc se změnila s rozpočtovým stropem a nápady, které z něj plynou.“

Týmům pravidla nadále umožňují, aby investovali mimo rozpočtový strop. Do určité míry mohou nadále provádět kapitálové investice a FIA letos ještě rozšířila možnosti, jak investovat a zlepšovat infrastrukturu pro týmy v druhé polovině startovního pole. Williams, Sauber (Audi) či Alpine to hodlají využít, ale Haas stále nemá dost peněz, aby naplnil platový strop až po okraj, natož na provádění kapitálových investic.

„Když se podíváte na ostatní týmy, tak všechny zbrojí. Nezačaly zbrojit teď – začaly s tím před dvěma, třemi lety. Každý posiluje a hodně investuje do budoucnosti, protože Formule 1 je momentálně na velmi dobré cestě. Přesně to také musíte udělat, abyste zůstali konkurenceschopní,“ řekl Steiner.

„Neznám plány Gena Haase do budoucnosti. Nesdílel je se mnou a ani nemusel. Chci, abyste věděli, že mě jeho plány nezajímají,“ prohlásil Steiner se smíchem. „Na druhé straně se dívám na směřování ostatních a na obchodní model Haasu, který byl možná v našich začátcích velmi dobrý, ale dnes už může být zastaralý. Ale kdo jsem já, abych něco takového posuzoval?“

Rozhodně jde o zajímavá slova, protože právě Günther tento obchodní model vytvořil, on ho poradil Genovi Haasovi a on ho nakonec uvedl do života. Navzdory posměškům o kopii Ferrari je třeba říci, že v takovém roce 2018 s ním slavil velké úspěchy a tento tým skončil v Poháru konstruktérů celkově pátý. Je však možné dosáhnout takového výsledku dnes přes nejmenší rozpočet?

„Když chcete vytěžit nejvíce z rozpočtového stropu, musíte provádět kapitálové investice mimo provozní rozpočtový strop. Neřekl bych, že je to velmi složité, ale musíte opravdu přemýšlet, jak pracovat s penězi a jak z nich vytěžit co nejvíce,“ řekl Steiner.