logo F1live.cz

Podle Helmuta Marka nemá Steinerův konec nic společného s výsledky

Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 1. 2024

Na Helmuta Marka můžete mít různé názory, a mnohé z nich nejsou ani trochu lichotivé, ale tento starý lišák prostě velmi dobře ví, jak rozvířit vody. Podobně jako jeho krajan Niki Lauda se dokáže politicky angažovat, i když svou komunikací někdy napáchá více škody než užitku. Helmut rád hovoří s novináři a rád jim hodí nějakou návnadu. Nevadí, že se nehovoří o záležitostech souvisejících s Red Bullem.

Helmut Marko se ve svém posledním stanovisku pro německý portál F1-Insider vyjádřil i k situaci v týmu Haas. Tam se po dlouhých letech rozloučili s prvním šéfem v dějinách své existence. Günther Steiner však nebyl jen tak ledajakým šéfem závodního týmu. On ho pomohl vytvořit, on získal přihlášku u FIA, on zaměstnal všechny lidi.

Haas však obsadil v Poháru konstruktérů poslední místo a jelikož Steinerovi na konci roku vypršela smlouva s týmem, rozhodl se Gene Haas pro razantní krok. Vyrazil oblíbeného Steinera, který svou osobností a vystupováním sám pomohl zviditelnit celý tým, a nahradil ho málo výrazným inženýrem Ajaem Komacom.

Podle mínění a informací poradce Red Bullu však konec temperamentního Tyrolana nemá nic společného s výsledky. „Řekněme to takto: každý, kdo se stane příliš populárním prostřednictvím dokumentu na Netflixu, má tendenci vzlétnout vysoko. Ne nadarmo se však říká, že kdo vysoko létá, nízko padá,“ prohlásil Helmut Marko.

„Já jsem jen slyšel, že svou popularitu se snažil proměnit na vlastnický podíl v týmu. A to se už majiteli Genovi Haasovi nelíbilo. I v našem sportu platí, že tým má vždy přednost před jednotlivcem a Steiner se stal obětí vlastní popularity,“ řekl 80letý Rakušan.

Tato informace přitom není úplně nová. Ještě loni, přibližně v době Velké ceny Itálie, se mluvilo, že Steiner měl od Gena slíbený nemalý vlastnický podíl ještě v roce 2016, ale sám Günther tyto informace rezolutně odmítl v nezávazné konverzaci s reportérem Joem Sawardem. Jelikož prvotní zprávy nepocházely z velmi důvěryhodných zdrojů, spekulace si nezískala větší pozornost.

F1-Insider se zeptal na názor i dnes již bývalého šéfa AlphaTauri Franze Tosta. Ten však pro německý portál neměl připravené velké zajímavosti. „S Güntherem jsem si velmi dobře rozuměl po osobní i profesionální stránce. Je to expert na náš sport. To je vše, co k tomu řeknu. Ve Formuli 1 čelíte brutálnímu tlaku. Pokud váš vývoj v průběhu sezóny nefunguje, lidé hledají viníka,“ řekl Rakušan.