logo F1live.cz

Andretti Cadillac „zásadně nesouhlasí“ se závěry FOM

CL6-O4uWwAAcJuJ
© Twitter/Ducati
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 2. 2024

Fanoušci Formule 1 nezažívají jednoduchý start sezóny 2024, která fakticky ještě nezačala. V lednu bylo oznámeno tolik nepopulárních novinek, že si nejeden říká, jaké je někdy těžké milovat náš sport. Liberty Media se rozhodla, že špatných zpráv zřejmě nebylo v lednu dost, a tak oficiálně potvrdili, že Michael Andretti dostal košem a na startovní rošt se nedostane.

Použijeme slova známého novináře a manažera pro vztahy s veřejností Matta Bishopa: „Pokud Formula 1 s radostí vyhoví dvěma týmům uvedeným na obrázku 1… (Stake a Visa Cash App RB, pozn. red.), ale nemůže (zatím) dát zelenou týmu pojmenovanému po závodní dynastii, kterou tento velký muž založil (obrázek 2(Andretti, pozn. red.))… pak něco není v pořádku.“

Matt tedy tvrdí, ne my, že s Formulí 1 něco není v pořádku. Můžeme to ještě rozšířit a vyjmenovat, nad čím vším jsme v lednu kroutili hlavami. Jméno Sauber se na startovní rošt nevrátí, místo toho máme používat označení „Stake“ nebo „Kick“ podle toho, jaké jsou v místě velké ceny platné zákony o hazardních hrách. Do kalendáře nám přibyl další městský okruh v Madridu, následovaly spekulace o dalších v Ósace a Chicagu. AlphaTauri pak oznámilo změnu jména na snad nejabsurdnější výplod lidské fantazie, aby se nakonec svět dozvěděl, že sen o jedenáctém týmu se fanouškům nesplní.

Samozřejmě, ne každému se líbila myšlenka vstupu Andrettiho do Formule 1, ale fanouškovské průzkumy mluvily jednoznačně ve prospěch příchodu nového týmu. Liberty Media tomu však neposlouchala. Stejně jako v případě Madridu, Visa Cash App RB či Staku zvítězil hlas peněz. Formula One Management potvrdil, že Andretti má cestu uzavřenou a zkoušet to může znovu, až v roce 2028 bude mít jistotu, že vstoupí do Formule 1 s vlastním dodavatelem motorů.

Reakce Andretti Cadillac na sebe nenechala dlouho čekat a potenciální tým, který se jen pár dní předtím chlubil svým rozrůstajícím se zázemím, reagoval tiskovým prohlášením. „Společnost Andretti Cadillac prozkoumala informace Formula One Management Limited a zásadně nesouhlasí s jejich závěrem,“ vyhlásil zájemce o vstup do Formule 1.

„Andretti a Cadillac jsou dvě úspěšné globální motoristické organizace, které se zavázaly vstoupit do Formule 1 s opravdovým americkým továrním týmem a soutěžit proti nejlepším na světě. Jsme hrdí na významný pokrok, který jsme již dosáhli při vývoji vysoce konkurenceschopného monopostu a pohonné jednotky se zkušeným týmem. Naše práce pokračuje rychlým tempem,“ uvedl Andretti.

Ten na závěr ještě poděkoval fanouškům: „Andretti Cadillac by také rád poděkoval fanouškům za jejich podporu,“ ale již neuvedl, jaký bude další postup. Je jasné, že Andretti není spokojený, ale bude pokračovat ve své snaze? Zmrazí teď své aktivity a bude pokračovat později? Nebo je to úplný konec úsilí Michaela Andrettiho a vrátí se k svým aktivitám v IndyCar, Formuli E, IMSA a dalších šampionátech?

Víc světla nepřinesl ani jeho otec a mistr světa z roku 1978 Mario Andretti. „Jsem zdrcen. Víc vám k tomu nepovím, protože se na nic jiného momentálně nezmohu,“ napsal na sociálních sítích.

Související zprávy